latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:44 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Град Бањалука: Угоститељима симболична накнада за љетње баште

Сви угоститељи у Бањалуци, до краја године, плаћаће симболичну накнаду за заузимање отворених и затворених башта, како би им се помогло да лакше преброде посљедице епидемије корона вируса. У просјеку, угоститељи ће плаћати по симболичну једну марку за заузимање јавних површина на којим држе љетње терасе.
Баште кафића  (Фото:АТВ) -
Баште кафића (Фото:АТВ)

Са циљем ублажавања економских посљедица епидемије, Град Бања Лука је донио закључак према којем ће накнаде за привремено заузимање јавне површине за баште угоститељских објеката отвореног и затвореног типа, до краја године бити умањене за 99 одсто, односно угоститељи ће плаћати само један одсто од важећих цијена.

Другим ријечима, уколико је мјесечни износ накнаде за привремено заузимање јавне површине 100 КМ, угоститељ ће платити само једну марку у периоду од 1. јуна до 31. децембра 2020. године. Накнада за заузимање јавне површине, која се привремено додјељује у сврху постављања башти угоститељских објеката, отвореног и затвореног типа, по квадратном метру дневно износи: у посебној зони – 0,005 КМ,  у 1. зони – 0,004 КМ, у 2. зони – 0,002 КМ, у 3. зони – 0,0015 и у 4. зони – 0,001 КМ – појашњавају из Одјељења за комуналне послове.

Из овог одјељења наглашавају да су власници угоститељских објеката током епидемије претрпјели велику штету.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију и да је угоститељима у протеклом периоду био забрањен рад, сматрамо оправданим да им се на овај начин помогне да санирају настале губитке – закључено је из Одјељења за комуналне послове.