latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:13 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Давидовић: За рад спортских савеза издвојено 200.000 КМ

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је Министарство ове године издвојило 200.000 КМ за рад спортских савеза у Српској, што је више за 130.000 КМ у односу на прошлу годину.
Соња Давидовић - Фото: РТРС
Соња ДавидовићФото: РТРС

Давидовићева је навела да ће у складу са потребама спортских савеза бити направљен нови план расподјеле тих средстава, јер онај који је направљен почетком године није могао да се реализује због епидемије вируса корона.

- Републички штаб за ванредне ситуације дозволио је одржавање такмичарских активности, те ћемо ускоро добити упутства и препоруке на који начин да се такмичења реализују, с обзиром на епидемиолошку ситуацију, а којих ће се организатори морати придржавати - рекла је Давидовићева новинарима.

Она је, након састанка са предсједником Рукометног савеза Републике Српске Маринком Умичевићем, рекла да овај савез има пуну подршку Министарства када је ријеч о његовом функционисању на нивоу БиХ.

Умичевић је навео да је за помоћ и подршку рукометним клубовима, којих у Савезу има око 50, неопходно око милион КМ.

- Тренутно је упитан опстанак Рукометног клуба Леотар из Требиња у Премијер лиги БиХ, јер нису сигурни да ли ће имати повољну финансијску ситуацију, иако није ријеч о великим износима. Надам се да ћемо ријешити тај проблем - рекао је Умичевић.

Он је упозорио да су потребна много већа улагања у клубове, како би могли адекватно да се супротставе клубовима из Федерације БиХ.

Предсједник РК Леотар Владан Шегрт рекао је да се руководство овог клуба суочило са финансијским проблемима, те да је узрок ванредна ситуација, која је нарушила систем финансирања спорта у земљи.

"Сматрамо да не можемо бити конкурентни идуће сезоне у Премијер лиги, те смо најавили иступање из ње, мада још увијек нисмо донијели коначну одлуку", рекао је Шегрт.

Предсједник РК Борац Саша Кондић рекао је да је руководство Клуба започело преговоре око учешћа у Сеха лиги, али да је евидентно да је она скупа, те да је потребно направити план и буџет како да се то реализује.

- У овом тренутку нисмо у могућности да учествујемо у овој лиги и да будемо клуб који може да се равноправно бори у такмичењима и да пружи квалитетан рукомет - рекао је Кондић.