latinica  ћирилица
07/07/2020 |  17:20 | Аутор: РТРС

Обрт на суђењу за убиство Ћурувије

На суђењу у Београду за убиство новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славка Ћурувије дошло је до обрта, пошто је тужба затражила да Апелациони суд пресуди без новог суђења, саопштило је Удружење новинара Србије.
Славко Ћурувија (архива) -
Славко Ћурувија (архива)

Обрт се десио на данашњој сједници петочланог судског вијећа у Апелационом суду у Београду на којој је почело разматрање првостепене пресуде за убиство Ћурувије, када је замјеник тужиоца рекао да то вијеће треба да донесе одлуку и да суђење не враћа не почетак.

Предсједник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић рекао је да је замјеник тужиоца Миленко Мандић изнио своју жалбу, побијајући то што су првостепеном пресудом за убиство новинара НН лица означена као налогодавац и директни извршилац убиства.

- Када је завршио са излагањем узео је други папир и рекао да је сагласан са апелационим тужиоцем који је подржао све ставове из његове жалбе и који је предложио, због тога што судски процес дуго траје и што је доста тога недоказано, да апелационо веће отвори претрес и донесе пресуду - рекао је Матић за УНС.

Првостепеном пресудом за убиство Славка Ћурувије осуђени су Радомир Марковић за подстрекивање на убиство, а Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак као саизвршиоци овог злочина.

Налогодавац и директни извршилац, према пресуди, означени су као Н.Н. лица.

На ову пресуду жалили су адвокати осуђених, али и замјеник тужиоца.

Радоњић и Ромић од 2017. године су у кућном притвору, уз електронски надзор. Мирослав Курак и даље је у бјекству.

Послије пресуде за убиство Ћурувије одбијена је жалба тужилаштва да им буде одређена затворска казна.

У Апелационом суду данас је у јавном дијелу сједнице судија известилац Бојана Пауновић, у присуству петочланог судског вијећа, реферисала о пресуди којом су у априлу 2019. године осуђена четворица некадашњих челника и припадника Државне безбједности.

Предсједавајући вијећа Милимир Лукић најавио је да постоји могућност и да сутра буде закључен јавни дио сједнице, која је требало да траје три дана.

Данашњем суђењу није присуствовао Радомир Марковић, некадашњи шеф Државне безбједности, који је суду предочио да нема ништа против да сједница буде одржана без његовог присуства.

Веран Матић изјавио је у паузи суђења да је разочаран што је мали број новинара дошао испред Апелационог суда.

- Данас су очи света упрте у Београд. Све професионалне организације најавиле су да ће ово суђење пратити са пажњом. У односу на то каква буде одлука Апелационог суда тумачиће се и данашња стварност у Србији и пут којим ће се кретати у будућности - навео је Матић.

Он је додао да очекује да ће пресуда за убиство новинара бити потврђена, да је то "једини прави пут" како би престала агонија која траје 21 годину.

Матић тврди да "апсолутно не постоји разлог" да се суђење врати на почетак и сматра да "брзо достизање правде" у случајевима напада на новинаре мора постати пракса, као и да је некажњивост недопустива.

Он је подсјетио на случај убиства новинара у Словачкој Јана Куцијака због којег је "устала цијела јавност" у тој земљи, када је послије драме - смјене министра полиције и оставке премијера, убрзо донесена и пресуда за тај злочин.

Матић је указао да је Комисија за истраживање убистава новинара основана пре седам година, оптужница подигнута прије шест, а суђење почело суђење прије пет година.

- Четири године је, уз опструкције, трајало суђење за убиство новинара - додао је Матић.