latinica  ћирилица
07/07/2020 |  17:38 | Аутор: СРНА

Министарство правде: Реакција Сарајева на пресуду Мујановићу - покушај политизације

За Србију процесуирање ратних злочине није и не може бити питање дневне политике, него питање владавине права, а протест БиХ збор пресуде Хусеину Мујановићу је покушај политизације борбе против ратних злочина, саопштено је из Министарства правде Србије.
Влада Србије - Фото: РТРС
Влада СрбијеФото: РТРС

Министарство правде Србије огласило се поводом протестне ноте коју је БиХ упутила Србији због првостепене пресуде коју је Виши суд у Београду јуче изрекао Мујановићу за злочине над Србима у Храсници 1992. године.

У саопштењу ово министарство истиче да су, сходно Уставу Србије, јавна тужилаштва и судови у Србији самостални и независни у раду и да поступају у складу са законима Србије и потврђеним међународним уговорима и општеприхваћеним правилима међународног права.

- Узимајући то у обзир, протест који је упутила БиХ представља покушај политизације борбе против ратних злочина, која се у Србији налази у рукама правосудних органа, а не у рукама дневне политике - наглашава се у саопштењу.

Министарство правде Србије указује да стуб савременог правног поретка и владавине права почива на томе да ниједно кривично дјело које се ма где изврши не смије да остане некажњено, што се посебно односи на тешке злочине против међународног хуманитарног права.

Из тог разлога, истиче се у саопштењу, Србија је у свом Уставу и законодавству прихватила незастаријевање за гоњење кривичних дјела ратних злочина, као и универзалну надлежност у погледу територијалне примјене кривичног законодавства Србије.

- Из тога проистиче да се у случају процесуирања ратних злочина примјењује кривично законодавство Србије без обзира да ли су се злочини догодили на територији Србије или на неком другом мјесту - наводе из Министарства правде Србије.

На тај начин, пише у саопштењу, онемогућено је избјегавање кривичне одговорности лица осумњичених за ратне злочине бјекством у неку другу државу или позивањем на територијалну примјену закона.

Узимајући то у обзир, подсјећа се у саопштењу, закони Србије су прокламовали универзалну надлежност за процесуирање ратних злочина, а нарочито злочина који су се догодили у ратовима на територији бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Из Министарства истичу да су у складу са наведеним поступили и специјализовани државни органи Србије за сузбијање ратних злочина - Тужилаштво за ратне злочине и Посебно одјељење Вишег суда у Београду за ратне злочине у поступку против бившег команданта такозване Армије БиХ Хусеина Мујановића.

У саопштењу се напомиње да је Мујановића Виши суд у Београду јуче првостепено осудио на 10 година затвора за ратни злочин над српским цивилима почињен 1992. године у логору Храсница код Сарајева.

- Да је Србија недвосмислено посвећена борби против некажњивости за најсвирепија дјела против човјечности говори и то да у Србији постоје специјализовани државни органи за процесуирање ратних злочина на територији бивше Југославије - наглашава се у саопштењу.

Министарство напомиње да су правосудни органи Србије показали спремност да једнако процесуирају сва лица, без обзира на њихову националну или етничку припадност.

- У складу с тим, Србија је усвојила и Националну стратегију за процесуирање ратних злочина, која је донесена у сарадњи са ЕУ - истичу из Министарства правде.

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић данас је упутила протестну ноту Србији због пресуде Вишег суда у Београду којом је бивши командант такозване Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Након тога предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковић амбасадора БиХ у Београду Аиду Смајић на консултације у Сарајево