latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:13 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Вучић: Забрана свих јавних окупљања, од петка полицијски час до понедјељка

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће због критичне епидемиолошке ситуације у Београду од сутра бити забрањено свако јавно окупљање више од пет људи, а од петка до понедјељка биће полицијски час.

- Данас је од почетка пандемије вируса у Србији најтежи дан јер је 13 преминулих особа и већ у овом тренутку било је око 120 људи на респираторима. Ситуација је алармантна у Београду, озбиљна у још четири града у Србији, али Београд је у критичној ситуацији - упозорио је Вучић.

Он је, говорећи о новим мјерама, нагласио да ће бити обезбијеђено кретање људима са кућним љубимцима, мајкама са дјецом и одређеним људима.

- У овом тренутку је готово 4.000 хоспитализованих ковид пацијената. Све београдске болнице су готово пуне - рекао је Вучић, наводећи да се болнице пуне великом брзином.

Он је навео да је Београд по посљедњим резултатима најкритичнији, да је свуда "некако под контролом", док су у Београду "врло лоши бројеви".

- Једина добра ствар је што се у Београду људи јављају раније, док у Новом Пазару нису. Зато је у Београду мање мртвих јер ипак дођу раније. Молим људе да чувају наше старије и посебно гојазније људе. Склоните се децо од њих - поручио је Вучић.

Он је рекао да је на сјеверу Косова и Метохије тежа ситуација него што је била и да ће тамо бити предузете рестриктивне мјере у складу са одлукама Владе Србије.

- Свуда у свijету ситуација је тежа, а у Србији се види јер не крије ни број мртвих, нити заражених - истакао је Вучић.

Он је навео да је Србија до сада тестирала 455.604 људи, Албанија 26.239, БиХ 102.715, Бугарска 156.351, Хрватска 75.997, Црна Гора 20.596.

Вучић је на конференцији за новинаре говорио о формирању нове владе Србије, наставку дијалога између Београда и Приштине и плановима за сузбијање епидемије вируса корона.

Конференцији су присуствовали и министар финансија Србије Синиша Мали и министар здравља Србије Златибор Лончар.