latinica  ћирилица
08/07/2020 |  07:55 | Аутор: sputniknews.com

Јужни пол се у посљедњих 30 година загријава три пута брже од свјетског просјека

Ново истраживање које је 29. јуна објављено у часопису Nature Climate Change показало је да се Јужни пол у посљедњих 30 година загријава три пута брже од свјетског просјека.

Истраживачи кажу да су природни процеси водећи узрок овог пораста температуре, али и да су климатске промјене изазване људским активностима значајно допринијеле томе.

Јужни пол је иначе једно од најхладнијих мјеста на планети са просјечном температуром од – 49 степени Целзијусових. Ранија истраживања су показивала да је антарктички плато једно од ријетких мјеста на планети које се хладило док се остатак свијета загријавао због климатских промјена, међутим то више није случај, пише Клима101.

У посљедњих 30 година Јужни пол се загријавао за 0,6 степени Целзијусових по деценији, што га чини једним од мјеста која се најбрже загријавају на планети. Важно је ипак истаћи да загревијање на Антарктику није униформно и да се Јужни пол загријава знатно брже од остатка континента. Највећи ниво загријвања забиљжен је у 21. вијеку, а 2018. година је била најтоплија икада забиљежена на овом континенту.

Главни узрок загријавања је неуобичајено топла температура океана у области тропског западног Пацифика која је повезана са природном појавом која се зове "међудекадна пацифичка осцилација". Водећи истраживач ове студије Кајл Клем са Викторија универзитета у Велингтону (Нови Зеланд) за Карбон Бриф каже да су климатске промјене врло извјесно имале улогу у великом повећању температуре на Јужном полу, али да нису доминантан узрок.

У исто вријеме, посљедњих година је у западном дијелу Антарктика забиљежено убрзано топљење леда на мјестима гдје континентални глечери долазе у додир са топлим океаном. Ово топљење може изазвати нестабилност ледених плоча на Антарктику и посљедично убрзан пораст нивоа мора.