latinica  ћирилица
08/07/2020 |  08:02 ⇒ 08:10 | Аутор: СРНА

Страдање Шапца и "ратни крст"

Граду Шапцу је на данашњи дан 1920. године свечано уручено француско одликовање "Ратни крст" за хероизам и страдање његовог становништва у Првом свјетском рату у којем је број мјештана овог српског града преполовљен.
Шабац -
Шабац

Шабац је 1914. и 1915. претрпио велика разарања која је починила аустроугарска војска и масовне ратне злочине над српским цивилима.

Била је то сурова освета аустроугарске солдатеске због изгубљених битака на бојном пољу.

Због великих страдања, Шабац је одликован са три ордена – уз француски "Ратни крст са палмом", добио је и чешкословачки "Ратни крст" и "Карађорђеву звијезду", а као пандан славном француском граду назван је "Српски Верден".

Шабац је у Првом свјетском рату порушен, попаљен и опљачкан, а села у околини такође.

Народ, што побијен, што расељен, измрцварен и болестан, у великој материјалној биједи, дочекао је слободу 2. новембра 1918. године.

Од пријератних 14.000 становника, једва да је у животу остало 7.000, а и број кућа је преполовљен. Непријатељ није поштедио чак ни шабачку цркву. Окупатори су цркву претворили у логор, куће и њиве су девастиране бомбама...

О страдању Шапчана писали су, између осталих, швајцарски криминолог и форензичар Арчибалд Рајс, као и чувени новинари Анри Барби и Џон Рид.

Аустроугарски окупатори су масовно силовали жене и дјевојке. Силовања су вршена у хотелу "Европа", у хотелу "Казино", а потом и у цркви иза олатара.

- За вријеме бомбардовања жене су као живо месо избацивали на улицу како би могли да их погоде", записао је Рајс, који је на позив српске владе дошао у Шабац и Подриње да забиљежи ратне злочине Аустроугарске војске.

У Народном музеју у Шапцу налази се Соба страдања, чији је највећи сегмент посвећен голготи Шапца у Првом свјетском рату, као и сва три ордена која је град добио за своје страдање и јунаштво.

Барби, француски новинар и књижевник, ратни дописник француских журнала са српског ратишта за вријеме балканских ратова и Првог свјетског рата, овако је видио разорени Шабац: Већ код првих кућа јасно је да је град разорен. У главним улицама, на којима се још виде барикаде које је непријатељ саградио од најразличитијег материјала: малтера, гипса, од кревета, намјештаја, узалуд се тражи кућа која је остала нетакнута.

Кровови су пробијени и на њима је остала само понека греда, која нестабилно виси на дијеловима малтера. Разбуцани зидови личе на позоришне сценографије. Врата су изваљена; прозори разлупани и избачени из лежишта, нагињу се напоље и пријете да ће испасти".

Све радње у Шапцу су биле испражњене и уништене. Све што окупатор током бијега није могао да понесе упропаштено је. Непријатељ је из банака узео готовину, вриједности и уништио књиговодство....

О степену мржње аутроугарске војске говори и запис Рида, тадашњег америчког дописника из Србије.

- Своје коње су смјестили у спаваћим собама отмјених кућа. У приватним библотекама све су књиге биле разбацане по поду у прљавштини, пажљиво покидане из својих корица. Нису овако поступили само са неким кућама – већ са сваком кућом" - свједочио је Рид.