latinica  ћирилица
08/07/2020 |  08:07 | Аутор: sputniknews.com

Русија и Кина уложиле вето на резолуцију Белгије и Њемачке о испоруци помоћи Сирији

Русија и Кина уложиле су вето на нацрт резолуције Савјета безбједности УН, који су предложиле Белгија и Њемачка. Нацрт предвиђа продужење рада два погранична прелаза на граници Сирије и Турске за доставу хуманитарне помоћи УН. Остали чланови Савјета безбједности гласали су за.
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов) -
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов)

Према ријечима руског сталног представника у СБ УН Василија Небензје, Русија ће предложити свој нацрт резолуције, који предвиђа један погранични прелаз за испоруку помоћи на граници Сирије и Турске – „Баб ал Хава“.

Режим поједностављене испоруке хуманитарне и медицинске помоћи у Сирију из сусједних држава, првенствено преко границе са Турском, преко линије фронта и пограничних прелаза, на снази је од јула 2014. године. Тај механизам се сваке године продужава. У оквиру њега, хуманитарне институције УН и њихови партнери имали су право да користе маршруте преко линије сукоба и пограничне прелазе Баб ел Салам, Баб ел Хава, Ел Јарубија и Ел Рамта.

Почетком јануара Савјет безбједности УН усвојио је резолуцију Белгије и Њемачке о продужењу механизма на пола године, а број прелаза на границама смањен је са четири на два. Према мишљењу руске стране, нема потребе за још два погранична прелаза, јер се ситуација на терену промијенила – сиријске власти ставиле су под контролу територије које су раније држали терористи и у могућности су да тамо саме достављају хуманитарну помоћ. Смањење броја пограничних прелаза не одговара западним партнерима у СБ УН.

У јуну су Њемачка и Белгија предложиле нови нацрт резолуције којим се предлаже да се на годину дана продужи рад прелаза Баб ел Салам и Баб ел Хава на граници са Турском.

У првобитној верзији резолуције аутори су предлагали да се с обзиром на пандемију вируса корона поново дозволи хуманитарним институцијама УН и њиховим партнерима да као изузетак користе погранични прелаз Ел Јарубија до јануара 2021. године. Међутим, аутори резолуције касније су одустали од тог прелаза.