latinica  ћирилица
08/07/2020 |  08:44 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Новић: ОБА наставља са незаконитим прислушкивањем

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ наставља са незаконитим прислушкивањем јер је Уставноправна комисија Дома народа БиХ дефинитивно повукла из процедуре измјене и допуне Закона о ОБА, рекао је шеф Клуба српских делегата у Дома народа БиХ Средоје Новић.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

Новић, који је и члан Комисије, подсјетио је да је Уставни суд БиХ још 1. јуна 2017. године ставио ван снаге законске одредбе које кажу да "употребу мјера тајног праћења може одобрити генерални директор уз сагласност предсједавајућег Савјета министара, ако би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ" и да ОБА од тада незаконито и неуставно користи мјере тајног праћења, односно прислушкивања.

Он је нагласио и да се у пресуди децидно наводи да "оспорене одредбе не осигуравају да се мјере праћења неће уводити случајно, нерегуларно или без прописног и адекватног разматрања".

- У основи, ОБА не би смјела уопште да ради ту врсту послова. Савјет министара је у марту 2018. године усвојио Приједлог измјена и допуна закона о ОБА, али за више од двије године, тај закон није комплетиран. Пред Дом народа БиХ упућен је тек почетком фебруара ове године - рекао је Новић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, закон напросто није комплетиран јер није прибављено мишљење свих надлежних институција, од Агенције за заштиту личних података до свих осталих, што се "вукло" све до ове сједнице, када га је Уставноправна комисија дефинитивно повукла из процедуре.

Говорећи о наредним корацима у вези са тим законом, Новић је навео да ће Комисија упознати Колегијум Дома народа, а Дом ће обавијестити Савјет министара, који сада може у процедуру да пошаље само нови текст закона.

Новић је рекао да је владајућа гарнитура из претходног периода свјесно то урадила да би могла примјењивати мјере ОБА онако како су то радили и до сада - неуставно и незаконито.

- Наставиће да ради противуставно и незаконито, док нови закон не угледа свјетло дана. Њима, очигледно, није стало да то буде ријешено - оцијенио је Новић.

Новић је навео да је и Закон о деминирању доживио исту судбину, додавши да је незамисливо да двије године није упућено парламенту све што треба, односно мишљења надлежних агенција и служби.

- Једина разлика у односу на Закон о ОБА је у томе што одредбе овог закона нису проглашене неуставним, али и он је дефинитивно повучен из процедуре и Савјет министара може у процедуру да упути само нови законски приједлог - појаснио је Новић.

Када је ријеч о одбацивању иницијативе делегата СДП-а Дениса Бећировића, прије свега она у којој је тражио да у Уставном суду БиХ умјесто тројице сједи шест страних судија, Новић је нагласио да Бећировић својим приједлогом руши суверенитет БиХ.

- Рекао сам му да би много боље и ефикасније било да се Европски суд за људска права у Стразбуру прогласи за Уставни суд БиХ и да они рјешавају предмете, а да ми и немамо Уставни суд -  навео је Новић.