latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:12 | Аутор: СРНА

Трамп покренуо поступак иступања из СЗО

Предсједник САД Доналд Трамп покренуо је поступак повлачења своје земље из Свјетске здравствене организације /СЗО/ након што је раније обећао да ће обуставити плаћање ове организације због њеног одговора на вирус корона.

Трампова администрација формално је послала обавјештење Генералном секретару УН Антонију Гутересу, изјавио је портпарол Стејт департмента.

Повлачење кључне чланице, која је један од оснивача СЗО, ступа на снагу за годину дана - 6. јула 2021. године. Трампов противник на предстојећим предсјендичким изборима Џозеф Бајден рекао је да ће моментално обуставити тај процес ако побиједи.

Директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус реаговао је на нове информације кратком објавом на "Твитеру" написавши: "Заједно!"

Потом је поставио линк до дискусије америчких здравствених стручњака који сматрају да би напуштање глобалног тијела могло да омете напоре за спречавање пандемија у будућности, пренио је АФП.

У складу са условима који су одређени када је СЗО основана 1948. године, САД могу да напусте организацију у року од годину дана, али морају да уплате своје дотадашње обавезе, рекао је портпароил УН Стефан Дижарик.

Годишњи допринос САД буџету СЗО износи 400 милиона долара.