latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:28 | Аутор: sputniknews.com

Београд: Огроман прилив пацијената, драматично упозорење са Инфективне клинике

На Инфективној клиници Клиничког центра Србије налази се 92 пацијента са средње тешком и тешком клиничком сликом. Ивана Милошевић, замјеница директора Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије каже за РТС да је у посљедња 24 часа у болнице широм Београда примљено 144 болесника.

Она је навела да је током посљедња 24 сата прегледано 320 болесника, око 100 у току ноћи.

- За последња 24 сата у болнице широм Београда примљено је 144 болесника, у Инфективну клинику 12. То значи да као да смо примили целу Инфективну клинику, цијеле њене капацитете у року од 24 сата. Огроман је прилив пацијената - изјавила је Милошевићева.

Наводи да откад је ово почело здравствени радници су први пут озбиљно забринути.

- Са оволиким приливом болесника питање је колико ћемо моћи да издржимо. Зато апелујем на све да се маске носе - истакла је Милошевићева.

Истиче да је на интензивној нези Инфективне клинике 15 болесника, на респираторима 11, шест на инвазивној, а пет на неинвазивној вентилацији.

- Сви болесници и они који су на инвазивној и неинвазивној су потенцијално животно угрожени. Има пуно младог свијета, имали смо једног болесника у дубокој старости. Пажњу морају да обрате сви - нагласила је Милошевићева.

Каже да је сада много теже него у марту и априлу.

- Много нам је теже, јер онда када се прешло на нашу добру вољу и нашу савјест ствари су кренули другим током. Брине нас огроман прилив у болнице широм Србије. Са оваквим приливом болесника плашим се да нећемо моћи да збринемо све болесне људе - навела је Милошевићева.

Наводи да морају да се поштују све мјере јер, како је нагласила, ако се не поштују мере "нећемо моћи да се изборимо са овом пошасти".