latinica  ћирилица
08/07/2020 |  11:00 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Беванда: Оконачно повлачење 330 милиона евра од ММФ-а

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изразио задовољство да је окончано све око повлачења 330 милиона евра Међународног монетарног фонда за санирање посљедица епидемије вируса корона.

- Свједоци смо чињенице да ће епидемија вируса короне имати погубне посљедице на здравље и животе људи, као и огроман утицај на привреду и економију. Једноставно нико са 100 одсто сигурношћу не може рећи какве ће бити посљедице - рекао је Беванда на сједници Дома народа одговарајући на делегатско питање Златка Милетића о утрошку средстава помоћи које је БиХ прихватила од ММФ-а.

Он је истакао да се задовољством може рећи да је све окончано у вези са повлачењем тих средстава са каматом од 1,05 одсто и грејс периодом од 39 мјесеци, нагласивши да колико год да је тешка економска ситуација она ће бити тежа.

- Савјет министара је, такође, донио одлуку о расподјели тих средстава у омјеру 61,5 одсто за ФБиХ и свих 10 кантона, 37,5 одсто за Републику Српску и један одсто за Брчко дистирикт. Урадили смо оно што је у ингереницији Савјета министара - рекао је Беванда.

Министар финансија и трезора истакао је да је за даљу расподјелу по кантонима у ФБиХ и општинама у оба ентитета, владе Републике Српске и ФБиХ доносе одлуке по критеријумима и властитим приоритетима.

- Ваше питање смо упутили министарствима финансија Републике Српске, ФБиХ и Брчко Дистрикта. Што се тиче макроекономске помоћи Европске уније могу вам дати информацију да су преговори о томе у току. Министарство финансија и трезора у томе има координирајућу улогу - додао је Беванда.

Он је напоменуо да у тим преговорима учествују министарства финансија Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта.

Беванда је делегатско питање прослиједио и нижим нивоима власти, те ће одговор Милетићу доставити и у писаној форми.