latinica  ћирилица
08/07/2020 |  11:09 | Аутор: СРНА

Бањалука: За суфинансирање вантјелесне оплодње пристигла 21 пријава

У Бањалуци је пристигла 21 пријава на јавни конкурс за додјелу помоћи за суфинансирање трошкова једног поступка вантјелесне оплодње, саопштено је из Градске управе.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Конкурс је био расписан у оквиру градског програма пронаталитетне политике којим су издвајања из буџета града за ове намјене увећана за 62,5 одсто.

У Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт потврдили су Срни да ће све валидне пријаве бити размотрене и бодоване, а резулатати објављени на градском сајту.

На овај конкурс, који је затворен 2. јула, могле су се пријавити жене до 42 године са пребивалиштем на подручју Бањалуке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код града Бањалука.

Град је за ову подршку брачним паровима обезбиједио 100.000 КМ.

Појединачни износ за суфинансирање процеса вантјелесне оплодње, умјесто досадашњих 2.500 КМ, повећан је на 4.000 КМ.

Из Градске управе наводе да су у посљедње двије године подржани сви пријављени и валидни захтјеви за вантјелесну оплодњу, којих је прошле године било осам, а 2018. године 35 захтјева.