latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:17 | Аутор: СРНА

Петричевић: Кредитне линије путем банака и микрокредитних организација

Влада Републике Српске са социјалним партнерима ради на доношењу сета економских мјера за период који долази, а једна од њих су и кредитне линије Гарантног фонда, које ће бити пласиране путем банака и микрокредитних организација, изјавио је министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.
Вјекослав Петричевић - Фото: РТРС
Вјекослав ПетричевићФото: РТРС

Петричевић је новинарима у Добоју рекао да ће Гарантни фонд прописати услове за добијање кредита, али да је евидентно да ће сви моћи да остваре право на пласман.

Он је рекао да се под корисницима, прије свега, мисли на мале привреднике и занатлије, као и оне који су до сада били у тежем положају да дођу до кредитних средстава.

- Јавни позив је расписан. Банке и микрокредитне организације се до краја сљедеће седмице требају пријавити и тада ћемо знати тачне услове и каматне стопе - рекао је Петричевић.

Петричевић је најавио да ће те каматне стопе бити мање него што су тренутно у комерцијалним банкама, из разлога што ће њихов гарант бити Влада Српске.

- Вријеме које је иза нас је вријеме у којем је Влада Републике Српске са својим мјерама реаговала међу најбољима у региону, са исплатама најнижих плата, пореза и доприноса. Међутим, период који је испред нас је сигурно знатно тежи - рекао је Петричевић.

Он је поручио да ће Влада Српске заједно са социјалним партнерима и даље радити на другим мјерама.

Гарантни програм је усвојен на сједници Владе Српске на сједници од 2. јула, а преко издатих гаранција од Гарантног фонда пословне банке ће привредним субјектима – малим и средњим предзећима, занатским радњама и свим заинтересованим моћи ће да издају кредите намјење у сврху ликвидности, набавке неопходне опреме или оног што одреди управа привредног субјекта.

Укупан износ кредитних средстава за овај програм је 238 милиона КМ.