latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:54 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Хирурзи УКЦ Српске спасили ампутирану шаку (ФОТО)

Хируршки тим Универзитетског клиничког центра Републике Српске, специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије, специјалисти ортопедије и трауматологије, уз велику подршку анестезије извели су реплантацију комплетне шаке.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

Из УКЦ Српске саопштили су да је у ову здравствену установу 8. јуна примљен пацијент В. З. (1978), са трауматском ампутацијом лијеве шаке на нивоу ручног зглоба.

- Клиничка одлука о томе да ли треба урадити реплантацију зависи од много фактора, а првенствено од мишљења да ли ће функција реплантираног дијела тијела бити боља од евентуалне протезе. Наши љекари су се одлучили на рискантан и компликован захват. Мултидисциплинарним приступом у току шесточасовног оперативног захвата урађена је реплантација екстремитета, гдје је учињена стабилизација ручног зглоба спољним фиксатором, а потом су повезани велики крвни крвни судови, нерви, и тетиве флексора прстију. Успјех оперативног захвата највише зависи од вјештине хируршког тима, а преживљавање ампутираног дијела тијела након реплантације у цјелини од микроваскуларне реконструкције крвних судова - наведено је у саопштењу.

Из УКЦ додају да је неколико дана након операције, када је констатовано да је шака витална, укључен физикални третман.

- Такође, урађена је и друга операција којом је затворен мањи дефект коже заостао на правом захвату. Пацијент показује добре знакове опоравка, изводи показане вјежбе, те се планира још најмање један оперативни захват, у којем би се повезале тетиве екстензора, те наставиле вјежбе за добијање што већег обима покрета - кажу из Универзитетког клиничког центра.

Чланови хируршког тима су љекари Клинике за пластично-реконструктивну хирургију др Никола Барош, др Миљан Петковић и др Злата Чкоњовић. Из Клинике за ортопедију и трауматологију у оперативном захвату учествовао је др Владимир Анђић. Из Клинике за анестезију и интензивно лијечење учествовали су др Бојан Томанић, анстезиолошки техничари Александар Мацановић и Перо Рогић, те инструментарке Мира Сукара Раца, Соња Кнежевић и Биљана Бојић.

ИЗ УКЦ наводе да о постоперативном опоравку овог пацијента најбољи свједочи чињеница да ће присутвовати конференцији за новинаре, која ће бити одржана сутра у УКЦ.