latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:17 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Шпирић: Измјене Изборног закона добре су и за Србе

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да су измјене Изборног закона, које су усвојене након 12 година и које омогућавају одржавање локалних избора у Мостару, добре за све који живе у том граду и за српски народ.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Имали смо комуникацију са српском заједницом у Мостару и зато смо подржали измјене Изборног закона и два закључка -  рекао је Шпирић након данашње сједнице Дома народа.

Према његовим ријечима, једним закључком се сугерише будућој Скупштини или Вијећу града Мостара да приликом израде новог статута града води рачуна о учешћу свих конститутивних народа у одлучивању, а "поготово у доношењу одлука финансијских садржаја које значе обнову насеља и мјесних заједница тамо гдје живе повратници".

Шпирић је навео да је усвојен и закључак којим се тражи да буде учињено све да у три кантона у Федерацији БиХ српски народ постане конститутиван због чињенице да то до сада није учињено.

- Усвојили смо закључак да до локалних избора у Мостару буде учињено све на обезбјеђивању конститутивности српског народа и у Мостару и у три кантона гдје још нису конститутивни. То је подржано - истакао је Шпирић.

Он је рекао да су створене све претпоставке за одржавање избора у Мостару и дати механизми онима који треба да распишу изборе за тај град да буду одржани у исто вријеме када и у осталим локалним заједницама.

- Не постоји ниједан разлог да се то не деси - додао је Шпирић.

Он сматра и да ће сутра у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ бити усвојен буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину према скраћеној процедури и да не види разлог да по хитној процедури не буде усвојен и у Дому народа.

Шпирић је рекао да ће 21. јула бити одржана нова сједница Дома народа парламента БиХ посвећена усвајању буџета, с циљем стварања финансијских претпоставки за одржавање локалних избора у овој години.

У вези са приједлогом буџета Шпирић каже да би волио да је буџетски оквир већи и да су веће буџетске резерве с обзиром на непредвидивост ситуације усљед епидемије вируса корона.

 - Волио бих да нам те резерве буду достатне да се адекватно боримо против изазова које са собом носи ковид-19. Буџет је скроман, а и буџетске резерве су по мом виђењу скромне - констатовао је Шпирић и додао да Министарство финансија у Савјету министара припрема буџет у складу са буџетским корисницима.

Коментаришући изјаву лидера ХДЗ-а Драгана Човића у вези са кадровским рјешењима "да Управа за индиректно опорезивање БиХ припада Хрватима, те да је не намјерава дијелити ни са ким", Шпирић је рекао да не воли коментарисати изјаве својих колега, али да сматра да је она извучена из контекста.

- Сматрам да се томе даје превелик значај. Не мисли Драган Човић да је УИО хрватска јер у њој раде и Хрвати и Срби и Бошњаци, него је ријеч о расподјели договорених функција по националној квоти гдје се тачно зна коме у тој расподјели припадају која мјеста. То нипошто не значи да је Агенција за истраге и заштиту БиХ српска, да је нека друга агенција бошњачка. Мислим да је то извучено из контекста онога о чему је разговарано. Не бих да се то на злурад начин тумачи јер не мислим да је то изговорено у том тону - рекао је Шпирић.