latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:33 | Аутор: Б92

Мој офф са Патисоном и Бинош у драми "Живот међу звијездама"

Остварење које је овенчано ФИПРЕСЦИ наградом на филмском фестивалу у Сан Сенастијану, смјештено је у неодређену будућност, у свемирском броду, у мисји изван Сунчевог система.
Жилијет Бинош (фото: the-talks.com) -
Жилијет Бинош (фото: the-talks.com)

Француска редитељка Клер Дени која је деценијама градила своје име у свијету филма, а синеастама Џимију Џармушу и Виму Вендерсу била асистент на сетовима, снимила је научно-фантастичну драма "Живот међу звијездама" са оскаровком Жилијет Бинош, Робертом Патинсоном и репером Андреом 3000.

Овај филм ће бити на репертоару Онлајн биоскопа МОЈ ОФФ од суботе, 11. јула.

Иако је почетно за главну женску улогу била у плану америчка глумица Патриша Аркет, након што је због оправданих разлога пропустила ту улогу, Жилијет Бинош је дошла као сјајан и сигуран избор. Након филма "Нека свјетлост уђе" редитељка Дени и глумица Бинош поново сарађују заједно. Глумица која је добитница Оскара за филм "Енглески пацијент" и има више од 60 филмова тумачи главну улогу у драми о групи затвореника осуђених на доживотну робију који су прихватили "виртуелну мисију самоубиства", вожњом свемирским бродом ка црној рупи.

Монте је само један од неколико осуђеника на смрт који добијају шансу да умјесто извршења казне оду у самоубилачку мисију у свемир, како би прикупљали енергију из црне рупе. Докторка која је са њима на мисији користи ситуацију у циљу спровођења свог експеримента у којем опсесивно истражује људску способност за репродукцију у свемиру. Суморна судбина и скучени простор у којем се посада налази доводе до бруталног насиља.

Осим двоје истакнутих глумаца, у филму играју и амерички музичар Андре 3000 кога је редитељка упамтила по, како каже, фантастичној улози легендарног гитаристе Џимија Хендрикса, као и најмлађа међу њима, беба Скарлет, која је своје прве кораке начинила управо на снимању овог филма.

Филм је сниман и у Њемачкој, што је Клер Денис вратило успомене на град Берлин и филм "Небо над Берлином" редитеља Вима Вендерса којем је била асистент на филму. Француска редитељка је свој први провокативни деби направила са филмом "Чоколада" из 1988. године.