latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:35 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Видовић у Српцу: Помоћ привредницима у обезбјеђивању ликвидности

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је данас да је Влада Српске креирала гарантни програм за помоћ привредницима у обезбјеђивању средстава за ликвидност и набавку нових технологија, који је посебно значајан за ситне привреднике који ће моћи да дођу до средстава која су им до сада била недостижна у банкама.
Борис Пашалић и Зора Видовић у Српцу - Фото: СРНА
Борис Пашалић и Зора Видовић у СрпцуФото: СРНА

- Обавили смо разговор са банкама и оне су то прихватиле - рекла је Видовићева ноивнарима у Српцу након што је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем посјетила предузеће "Перутнина Птуј С".

Видовићева је појаснила да ће ресорно министарство склопити уговор са банкама које понуде најнижу камату, као и са микрокредитним организацијама, од којих велики број ситних пољопривредних произвођача узима кредите.

- Наш услов је био да те камате буду далеко мање, с обзиром на то да Република Српска гарантује из буџета 70 одсто кредита којег узима сваки појединац" - појаснила је Видовићева.

Гарантни програм је усвојен на сједници Владе Српске на сједници од 2. јула, а преко издатих гаранција од Гарантног фонда пословне банке ће привредним субјектима - малим и средњим предзећима, занатским радњама и свим заинтересованим моћи да издају кредите у сврху ликвидности, набавке неопходне опреме или оног што одреди управа привредног субјекта.

Укупан износ кредитних средстава за овај програм је 238 милиона КМ.