latinica  ћирилица
08/07/2020 |  17:08 | Аутор: СРНА

Суђење за силовање Српкиње у Зворнику

Читањем оптужнице и саслушањем оштећене, пред Судом БиХ почело је суђење Адему Костјеревцу, оптуженом за силовање Српкиње на подручју Зворника 1992. године.

Костјеревац је оптужен да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ /АБиХ/ од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио жену српске националности на сексуални однос.

Како се наводи у оптужници, жена је била трудна и силовање је узроковало прекид трудноће.

Она је, како се додаје, била затворена у подруму млина који је служио као затвор.

Костјеревац јој се, према наводима оптужнице, обратио ријечима: "Сад ћеш да видиш како Турчин...", и наредио јој да скине одјећу и легне, што је она, у страху за живот, и учинила.

Тужилац Миланко Кајганић је рекао да ће свједоци и материјални докази потврдити да је у то вријеме био сукоб између такозване АБиХ и Војске Републике Српске /ВРС/, те својство оптуженог и оштећене.

Кајганић је навео да ће извршено силовање доказати првенствено исказом оштећене, која је оптуженог познавала и прије него што је заробљена и затворена, преноси Бирн.

Бранилац Мирна Делалић рекла је да одбрана спори наводе из оптужнице, те да ће се о својим доказима изјаснити касније.

На данашње рочиште као први свједок позвана је оштећена, која, како је навео тужилац, не тражи мјере заштите, али тражи искључење јавности за вријеме њеног свједочења.

Одбрана се овом приједлогу није противила, након чега је Вијеће донијело одлуку да јавност буде искључена током свједочења оштећене.

Костјеревац је 18. јуна изручен из САД.