latinica  ћирилица
08/07/2020 |  18:45 | Аутор: СРНА

Весић: Организатори и учесници да надокнаде причињену штету

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће против организатора и свих учесника насилног протеста који су ухапшени и који буду идентификовани бити поднесене кривичне пријаве и да ће морати да надокнаде почињену материјалну штету.
Горан Весић (фото: www.beograd.rs) -
Горан Весић (фото: www.beograd.rs)

Весић је рекао да се још процјењује штета послије синоћњих протеста у центру Београда, која, према првим процјенама, износи неколико стотина хиљада евра, али да ће се коначна цифра знати најкасније сутра.

Он је додао да су демонстранти потпуно демолирали плато код Цркве светог Марка, извадили коцке, гађали полицију, уништили ресторан у близини и нагласио да ће то морати да плате они који су ухапшени и они који су одговорни.

- Град Београд ће помоћи, идентификоваћемо штету, поднијети кривичне пријаве и пријаве за накнаду штете и онда ће умјесто малољетика који су правили штету платити родитељи који су их тако васпитали, а било је и пунољетних лица који ће сами одговарати за своје поступке - изјавио је Весић за "Студио Б".

Он је навео да постоје фотографије и снимци шта је све та "банда хулигана" радила и додао да то није било само паљење контејнера и уништавање жардињера, већ да су у Булевару краља Александра уништавали излоге, крали из продавница, палили полицијске и приватне аутомобиле.

- То је све штета која ће морати да се плати. Ми ћемо као град Београд, чим завршимо процјену штете, поднијети кривичне пријаве и пријаве за накнаду штете против организатора мада је формално организатор био један, а било их је више јер се ово спрема дуго - рекао је Весић.

Весић тврди да је главни инспиратор и организатор протеста, како је рекао, "гуру" једног од лидера опозиције Драгана Ђиласа Млађан Ђорђевић, за којег је навео да већ дуже вријеме, посредством десничара Срђана Ноге, покушава да направи хаос у Србији.

Он сматра да је синоћњи протест покушај да се на силу преузме Народна скупштина, изврши државни удар и на тај начин преузме власт, умјесто на изборима, те додао да ће насилници морати да се суоче са законским посљедицама.

- Ко даје право тим криминалцима да руше Београд, ко им даје право да се тако понашају. Ми као град Београд тражимо да они буду ухапшени и да се једном заувјек зна ред. То тражимо од надлежних, од Тужилаштва, да идентификују и пронађу ту банду која је рушила Београд, похапсе их и да заврше у затвору тамо гдје им је и мјесто - нагласио је Весић.