latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:47 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Мостарци након 12 година коначно на изборе (ВИДЕО)

Након Представничког, и Дом народа Парламента БиХ усвојио је измјене Изборног закона, које ће након више од деценије, омогућити изборе у Мостару.
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Усвојена су и два закључка, којима се тражи да представници Срба учествују у изради новог Статута Града, и да до дана избора Срби коначно буду конститутивни народ у Херцеговачко-неретванском, Западно-херцеговачком и Посавском кантону.

Поздравили су усвајање закона, јер су, кажу, највећи губнитници неодржавања избора.

Након 12 година развезан је "Мостарски чвор". Грађани тог града коначно ће моћи да бирају своје представнике на локалним изборима, када и сви остали у БиХ.

- Ја мислим да је то добро за све који живе у Мостару, за све конститутивне народе, добро је и за Србе. Ми смо имали комуникацију са српском заједницом у Мостару и подржали смо данас измјене Изборног закона - изјавио је предсједавајући Дома народа ПС БиХ /СНСД/ Никола Шпирић.

До рата у Мостару живјело је готово 25.000 Срба. Данас их у граду Алексе Шантића, Светозара Ћоровића и других српских великана нема више од 4.500.

Према усвојеном Закону, Срби имају четири загарантована од 35 мјеста у будућем Градском вијећу. Важније од тога је да у будућим разговорима о новом Статуту Града, Срби добију право такозваног "трећег потписа" које им гарантује контролу финансија, повратка, обнове, живота уопште.

- Питање трећег потписа је питање свих питања. Тај човјек који има право да потписује са друга два из других народа је толико битан као, рецимо, потпресједник ФБиХ из реда српског народа, па сваки акт мора проћи кроз његовге руке да би био валидан - изјавио је предсједник Координације Срба у Мостару Душан Голо.

Мостар је дуго био кључни проблем у односима Хрвата и Мостара, а данас СДА и ХДЗ нису криле задовољство што ће и Мостарци напокон на изборе. Једино је СДП-ов делегат Денис Бећировић био против закона, док СДС-ов Младен Босић, иако присутан на сједници, није уопште гласао.

- То је плод компромиса и сваки закон може бити бољи, али у овом тренутку то је једино могуће. Углавном избори за Град Мостар биће када и за све остале локалне самоуправе у БиХ, биће исти дан - изјавила је делегат у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ /ХДЗ БиХ/ Лидија Брадара.

Усаглашени модел измјена изборних правила за Мостар подразумијева избор 22 одборника из шест изборних јединица и још 13 са градске листе. Ниједан од конститутивних народа не може имати мање од четири, а више од 15 одборника у локалном парламенту.