latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:53 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Купљен ласер за лијечење очне болести код пријевремено рођене дјеце у Српској (ВИДЕО)

За пријеверемено рођене бебе у Српској купљен је ласер којим се лијечи ретино-патија, болест ока која настаје код беба, због превелике изложености кисеонику из респиратора. Први овакав апарат у БиХ купљен је уз помоћ Владе, предсједнице Републике и Удружења "Мрвице".
Вишковић са представницима Удружења родитеља "Мрвице" -
Вишковић са представницима Удружења родитеља "Мрвице"

Апарат за лијечење ретинопатије, болести ока код пријевремено рођених беба од данас се налази у Бањалуци. За куповину ласера Влада је издвојила 50.000 марака, а удружење родитеља пријевремно рођене дјеце "Мрвице" уз донацију предсједнице Српске сакупило је 43.000.

Нови апарат значи да бебе којима је потребна посебна њега неће више морати због операције очију да иду у Београд.

- Ми смо заиста срећни и захвални. То за наше родитеље и нашу дјецу заиста значи пуно, јер смо заиста ми кроз боравак наше дјеце на Клиничком центру били свјесни шта значи транспорт до Београда бебе која се извлачи из интензивне његе, која још није спремна да иде у самосталан живот са родитељима, заправо мора на један захват да се спријечи сљепоћа дјетета - изјавила је предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице" Данка Мирјанић.

Ласер који је коштао 92.050 КМ неће само служити пацијентима УКЦ у Бањалуци, рекао је премијер Српске Радован Вишковић. Додао је да ће удружење "Мрвице" и убудуће имати пуну подршку Владе.

- Ми данас имамо стручан кадар, а захваљујући акцији и апарат. Оно што желим да кажем јесте да је то први такав апарат у БиХ, и да ће он служити свима којима буде потребан у БиХ - рекао је Вишковић.

Ретиноипатија настаје јер су пријевремено рођене бебе предуго изложене кисеонику из респиратора, кажу стручњаци. Нови ласер је, истичу, врхунски апарат.

- Добили смо високотехнолошки уређај, микроплусни ласер реномираног произвођача, који се користи у свим референтним центрима за лијечење ретинопатије пријевремено рођене дјеце - рекла је специјалиста офталмолог специјалиста офталмолог Весна Љубојевић.

- Знате када морате да бирате између двије тешке одлуке; да ли ћете направити неки поремећај ока или ће неко остати жив, увијек бирате ово прво, што јесте нормално, али сада смо заокружили тај циклус. Јер ако ми то урадимо у склопу наше терапије, имамо и уређај и кадар и простор и то можемо рјешавати у Бањалуци - изјавио је начелник Клинике за дјечије болести УКЦ Републике Српске Владимир Мирошљевић.

У Српској је од укупног броја рођених 10 одсто рођено прије термина, а тај број се, кажу љекари, повећава.