latinica  ћирилица
09/07/2020 |  08:08 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 145 година од Невесињске пушке

У селу Крекови код Невесиња данас ће бити обиљежено 145 година од почетка устанака у Херцеговини - Невесињске пушке.
Крекови - обиљежавање Невесињске пушке (Архив) - Фото: СРНА
Крекови - обиљежавање Невесињске пушке (Архив)Фото: СРНА

У 11.00 часова у селу Крекови код спомен-обиљежја биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће за све страдале херцеговачке устанике.

Помену ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске коју ће чинити народни посланици Илија Таминџија, Небојша Вукановић, Љубиша Крунић и Максим Скоко, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ословодилачких ратова.

Скупу ће присуствовати делегација Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници града Требиња, општина Невесиње, Гацко, Источни Мостар, Билећа, Калиновик, Љубиње, Берковићи, као и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

То је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Друга Невесињска пушка, познатија као Улошки устанак, избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружњу код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора, већ 4. јули.

Обиљежавање 145 година од устанака у Херцеговини бити организовано уз уважавање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, прије свих у смислу ограничења броја лица, односно забране окупљање више од 50 лица.

Скуп организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.