latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:25 | Аутор: sputniknews.com

Брнабић: Насилног преврата у Србији неће бити

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да су ово до сада најнасилнији протести, али да насилног преврата у Србији и анархије неће бити.
Ана Брнабић (Фото: N1) -
Ана Брнабић (Фото: N1)

Премијерка Србије је поручила да ће се сачувати демократски поредак у земљи и стабилност, а предсједнику Србије Александру Вучићу поручила да иде и бори се за Косово и Метохију.

Она је оцијенила да су насилни протести у Београду без сумње нанијели огромну штету и предстојећим разговорима, али да ће Вучић дати све од себе и фокусирати се на КиМ, безбједност Србије и будућност цијелог региона и компромис.

- Има много оних којима то не одговара, али иза тога стоји највећи број грађана и то је снага Александра Вучић - рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

Брнабић је поручила да ће влада и држава и смјети и умјети да сачува безбједност свих грађана уставни поредак и да изађе са овом врстом агресивности на крај.

Оцијенила је да је у питању најгора врста деснице, и одбацила критике које стижу из Европе о наводној прекомерној употреби силе.

- Ми смо видјели много оштрију реакцију полиције и бруталније реаговање у многим европским и свјетским центрима као што су Париз, Берлин, Лондон - истакла је Брнабић додајући да је полиција Србије покушала да сачува мир и стабилност, и реаговала тек када је дошло до упада у скупштину.

Каже и да нема ниједну лијепу реч за оне који у Србији и ЕУ осуђују то што су урадили припадници МУП и бранили дом свих грађана од упада хулигана десничара, људи који немају никакве везе са европским вриједностима.

- Ко је ту да брани људска права, ваљда МУП треба да сачува скупштину и све грађане од насилника и хулигана - истакла је Брнабић и указала да је ово удар на Србију и све њене грађане и подривање демократских темеља.

Каже и да су у питању различите екстремистичке групе и да то никакве везе нема са короном, и да је то дуго планирано, од избора до сада. То је кулминација, али то није лице Србије, оцијенила је премијерка.

- Једини циљ протеста је да се ослаби Србија и наша позиција пред разговоре Вучића наредних дана -  указала је она додајући да је ова атмосфера направљене уз подршку различитих медија, политичара, али да има удела и страног фактора.

- Снажна и стабилна Србија нема много пријатеља, многи ће учинити све да је ослабе и економски и политички - указала је Брнабић.

Истакла је да су избори у Србији прошли и да су грађани рекли шта мисле, шта је будућност Србије и ко да је води.

- Покушаји прекрајања воље грађана неће проћи - поручила је Брнабић.