latinica  ћирилица
09/07/2020 |  10:03 | Аутор: Независне

На колонији Плива ствара 14 умјетника

Обиљежавањем десет година успјешног креативног дружења, Међународна умјетничка колонија Плива, у петак, у 20 часова, свечаним отварањем почиње овогодишњи рад на изворима ријеке Пливе.
Међународна умјетничка колонија "Плива 2019" (фото: Миливоје Унковић) -
Међународна умјетничка колонија "Плива 2019" (фото: Миливоје Унковић)

 У сазиву јубиларне колоније је 14 умјетника из Србије и Републике Српске, рекао је Миливоје Унковић, академик, организатор и селектор колоније.

Осим Унковића, учествоваће и Предраг Марјановић, Драган Цветковић, Јованка Станојевић, Бисерка Петровић, Ренато Ракић, Ранка Лучић Јанковић, Оливера Шипка, Бранко Јунгић, Ана Лазић, Сара Николић, Бојан Оташевић, Радмила Лиздек и Зоран Сувајац.

- Током десетодневног боравка, од 10. до 20. јула, умјетници ће реализовати своје индивидуалне програме из области сликарства и вајарства, а изложбом у недељу, 19. јула, у 18 часова, биће свечано затварање колоније - рекао је Унковић, наводећи да ће бити испоштоване све заштитне мјере.

Међународна умјетничка колонија Плива, подсјећа Унковић, основана је 2011. са циљем унапређења културних садржаја у  Српској, стварања међународне колекције умјетничких дјела, интеграција наших простора у међународну културну сцену, упознавање и креативног дружења умјетника из различитих земаља свијета и ширења информација о нашој савременој умјетности и културној баштини.

- Умјетнички критерији постављени су на највишем професионалном нивоу, такође, организациони, смјештајни и радни услови испуњавају најзахтјевније свјетске стандарде, што је и предуслов за успјешан рад колоније, а њен досадашњи десетогодишњи рад потврђује више од 200 дјела изузетне умјетничке вриједности, као и имена 74 афирмисана аутора који су до сада учествовали у раду колоније - наводи истакнути сликар.

Сваке године у колонији борави петнаест умјетника, а Унковић селекцију врши на основу умјетничких достигнућа, излагачке активности и ауторске специфичности чија су дјела ликовно и естетски доведена на завидан умјетнички ниво.

- Уз већ афирмисане ствараоце, ту су и млади аутори који заслужују пажњу и подршку, тако да се остварује синтеза потврђеног умјетничког искуства и даровитости која обећава високи досег. Колонија, такође, има и мултимедијални карактер, позивајући у свој сазив композиторе, глумце, филмске ствараоце, књижевнике, архитекте, историчаре умјетности, чиме уважава све облике стваралаштва и унапређује тако потребну сарадњу - истиче Унковић.

Током десетодневног боравка у колонији, поред континуираног сликарског, вајарског и графичког програма, колонија организује вечери документарног филма у сарадњи са Кинотеком Републике Српске, филмове и предавања из умјетности, концерте класичне музике, промоције књига и организовање изложби.

Дјела настала у колонији чувају се у колекцији ЛТГ галерије као трајно власништво и уврштавају се у излагачке програме галерија у Републици Српској, чиме колонија, закључује њен селектор, наставља своју продужену дјелатност током године с циљем унапређивања и подизањем умјетничког нивоа излагачких активности.