latinica  ћирилица
09/07/2020 |  10:41 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Хрватска: 76 новозаражених, неопходна одговорност људи - маске и дистанца

Помоћник директора Хрватског завода за јавно здравство Марија Бубаш изјавила је јутрос да је у Хрватској 76 новообољелих од вируса корона, указавши да је непридржавање прописаних мјера у значајној мјери допринијело повећању броја заражених.
Вирус корона - Фото: СРНА
Вирус коронаФото: СРНА

- Бројке нису сјајне, данас је 76 новозаражених. То је пораст који није неочекиван. Пулс терена говори да можемо очекивати такав један благи пораст - рекла је Бубашева, додавши да су окупљања разних врста и повода и непридржавање мјера заштите у значајној мјери довеле до тога.

Она је нагасила да се треба понашати одговорно, јер нагласак је на одговорном понашању, а не на рестрикцијама.

Према њеним ријечима, епидемиолошка слика у Хрватској није катастрофална, али и да се људи не придржавају прописаних мјера.

Бубашева је навела да је Хрватска једна од земаља гдје се најмање носе маске, а да истраживања показују да чак и ношење платнених маски спречава ширење заразе и за до 30 одсто.

- Ако је тачно да ће се на јесен вратити епидемија, да ће клиничка слика бити и тежа, зашто не бисмо размишљали и о маскама и у затвореном и на отвореном - упитала је Бубашева.

Она је оцијенила да жупанијски штабови и епидемиолошке службе ствари држе под контролом, али да би томе значајно помогло да се људи придржавају мјера.

- Ако се не будемо ничега придржавали, бројке заражених могу бити троцифрене - навела је Бубашева за Н1.

Она је поновила да су највећи проблем асимптоматски носиоци вируса, јер они ни не знају да су заражени и зато је потребна физичка удаљеност и ношење маски.