latinica  ћирилица
09/07/2020 |  11:30 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Поповић: Не очекујем велике проблеме у транспорту робе и путника

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић очекује да у наредном периоду не буде великих проблема у транспорту робе и путника, какви су били у првим мјесецима пандемије вируса корона када су забиљежени губици у овој области од 50 и 80 одсто.
Ђорђе Поповић - Фото: РТРС
Ђорђе ПоповићФото: РТРС

- Реализација у сектору превоза терета је имеђу 40 и 50 одсто у односу на прошлу годину, што значи да су губици између 50 и 60 одсто. Када је ријеч о превозу путника ситуација је још драматичнија и ту је у просјеку укупан приход око 20 одсто у односу на прошлу годину, што значи да су губици око 80 одсто - рекао је Поповић Срни.

Он је навео да је сектор транспорта на самом почетку пандемије претрпио значајне губитке због немогућности реализације уговорених превоза за земље региона и Европе, те самих услова одвијања превоза са сусједним земљама, који је био оптерећен дугим чекањима на границама, али и падом привредне активности у земљама са којима Српска има сарадњу, попут сјевера Италије, Словеније, Аустрије.

- Када је ријеч о превозу путника, током маја и јуна превоз није успостављен ни приближно у обиму као што је био прије почетка пандемије, разлог је што путнички саобраћај са сусједним земљама и ЕУ још није заживио, дјелимично јесте са Србијом, али са осталим земљама је за сада то практично немогуће - рекао је Поповић.

Он је напоменуо да је Министарство саобраћаја и веза, у сарадњи са Министарством транспорта и комуникација БиХ, предузело различите мјере да олакша функционисање транспорта, прије свега превоза робе у међународном транспорту, затим питање дефинисања транспортних коридора и потврда за возаче, интервенцијама код Управе за индиректно опорезивање БиХ да се измијени режим рада на појединим граничним прелазима.

- Низ мјера за ублажавање посљедица пандемије у привреди, а којима су обухваћени и превозници, донијела је и Влада Републике Српске - исплата пореза и доприноса за март, за април исплата и најниже плате за субјекте којима је дјелатност била забрањена или ограничена, затим низ пореских олакшица, пролонгирање рокова за плаћање одређених такси, разговора са банкама ради пролонгирања одређених обавеза, односно ануитета који би доспјели на наплату - подсјетио је Поповић.

Говорећи о инфраструктурним пројектима у области саобраћаја, ресорни министар је рекао да се реализују планираном динамиком и да нису обустављани ни за вријеме ванредног стања.

- Изградња моста код Градишке одвија се предвиђеном динамиком, као и радови на коридору 5Ц на дионици од Јоховца до Руданке гдје се ради на траси пута и двије петље. Очекујемо да до краја године имамо извођача и на додатном дијелу коридора који иде од Руданке до границе са ФБиХ, а која је значајно захтјевнија у погледу путних објеката - истакао је Поповић.

Он је навео да је уговорена вриједност радова за фазу Јоховац - Руданка око 62,5 милиона евра, док је вриједност пројекта друге фазе коридора 150 милиона евра, а уговорена вриједност радова за мост на Сави код Градишке око 41 милион КМ.

Поповић је нагласио да Српска има 106 километара дугу мрежу ауто-путева, плус шест километара који су у изградњи, те да се интензивно ради на изналажењу рјешења да се гради ауто-пут од Вукосавља ка Београду, што је економски и национални интерес Републике Српске.

Он је додао да се спроводе и интензивне активности на рехабилитацији и реконструкцији магистралних и регионалних праваца широм Српске.

Говорећи о реструктурисању предузећа Жељезнице Републике Српске, а које има за циљ стварање самоодрживог предузећа, Поповић је рекао да су до сада завршене активности измирења обавеза према радницима и Републици.

- Изабрани консултанти са управом Жељезница сада раде на организационом реструктурирању да би постигли најбољи организациони модел предузећа које би било самоодрживо и профитабилно - рекао је Поповић и да је ово једна од фаза у стабилизацији овог јавног предузећа.

Он је додао да овај процес прати и смањење броја запослених, а којих је у Жељезницама већ за око хиљаду мање.

- Тај процес ће до краја године морати бити доведен на 2.098 радника - рекао је Поповић.

Он је навео да се ускоро очекује и скупштина повјерилаца, што ће бити значајан корак у овом процесу, након чега остаје завршна фаза дефинисања предузећа у организационом смислу.