latinica  ћирилица
09/07/2020 |  11:39 | Аутор: СРНА

Дачић: Подробно анализирати какав је утицај и којих служби на демонстрације

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да би Савјет за националну безбједност и друге безбједносне структуре у Србији требало да подробно анализирају све у вези са протестима претходних дана, као и какав је утицај и којих служби на те демонстрације.

 - Ако је тачно да је украјински држављанин ухапшен за време демонстрација поставља се питање ко је овде дошао после 3. јула. Сигурно није дошао за време короне у туристички обилазак Београда и сигурно није залутао на демонстрације - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је додао да је питање - зашто је ухапшен баш држављанин Украјине, односно да ли је ријеч о људима којима је постала професија да учествују у екстремистичким окупљањима широм Европе и свијета.

- То је питање региона, других фактора великих сила у Европи и свету, а догађаји у Београду треба да анализирамо за себе. Није битно да ли ће се то одразити на нашу спољну политику или не, битно је да заштитимо наше националне и државне интересе - навео је Дачић.

Коментаришући подршку Хрватске демонстрацијама у Србији, Дачић је рекао да за њих није битна политичка суштина, већ да Србија буде нестабилна.

Дачић је напоменуо да су насилни скупови и инциденти протеклих дана нанијели велику штету Србији и када је ријеч о слици у свијету, али и када је ријеч о државном и националном јединству које је потребно да би Србија била јака.

- Скуп је наводно организован као спонтано реаговање на Вучићеве најаве могућег полицијског часа, али шта је онда разлог за наставак тих протеста, када је речено да га вероватно неће бити? - пита Дачић.