latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:06 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Филм "Сузе анђела" отворио "Петровданске дане"

Приказивањем филма "Сузе анђела" Сњежане Брезо, а у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у Сребреници је почела петодневна културно-меморијална манифестација "Петровдански дани" у знак сјећања на убиство 69 српских цивила убијених на Петровдан 1992. године.

Нема српског села у околини Сребренице које није запаљено, гдје становништво није протјерано и убијано.

Колективно сјећање на те догађаје из ратних деведесетих морамо сачувати - поручено је на отварању ове манифестације.

"Брежани, Ратковићи, Крњићи, Сасе... Сва села су празна, куће су опљачкане, а неки од житеља истих су у иностранству - каже Бранимир Којић, предсједник Организације породица погинулих и зробљених бораца и несталих цивила општине Сребреница.

И ове године манифестација се одржава под истим слоганом "28 година од злочина без казне", од истине и правде никада нећемо одустати - поручио је свештеник Александар Млађеновић у име Организационог одбора.

- Петровдански дани су прилика да се присјетимо на оне који су угрaдили себе у темеље Републике Српске - истиче Александар Млађеновић, свештеник, испред Организационог одбора за обиљежавање "Петровданских дана".

У оквиру меморијалног програма биће представљено неколико књига, свједочења и документарних филмова о српском страдању у 20. вијеку.

Централни дио догађаја биће одржан у недјељу, 12. јула, на Петровдан, у селу Залазје код Сребренице, гдје ће бити служен парастос.