latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:10 | Аутор: СРНА

Српски језик за 1.500 ђака у допунским школама у Словенији

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије договорило је рад допунских школа у Словенији и Албанији и лекторе за српски језик на универзитетима у Љубљани и Тирани, саопштено је из овог министарства.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

У Словенији је око 1.500 дјеце у допунским школама изјаснило да жели да учи матерњи језик и о националној култури, а то се сазнало захваљујући Министарству спољних послова Србије и Амбасади Србије у Љубљани, као и удружењима Срба и Српске православне цркве у Словенији.

Ресорни министар Младен Шарчевић рекао је да је у завршној фази припрема формирања група по регијама и обезбјеђивање превоза, као и наставника који ће радити.

- Потребно је укупно 12 наставника, од којих већ четири живе у Словенији - рекао је Шарчевић.

Према његовим ријечима, протокол о кориштењу словеначких школа биће потписан током љета.

Шарчевић је навео и да се посљедњих годину дана интензивно радило на формирању српских допунских школа у Албанији, и то у Фјеру и Скадру, те да су обезбијеђена два наставника, као и лектор за српски језик на Универзитету у Тирани.

Он је подсјетио да је у Београду недавно потписан и Споразум између Филолошког факултета из Београда и Факултета за стране језике из Тиране, који подразумијева формирање катедре српског језика и увођење лектора, те да је то био историјски догађај за заједницу Срба у Албанији.

Шарчевић је напоменуо и да Срби у Албљнији никада нису имали своје школе ни учење језика на нивоу универзитета.

- Дуготрајним радом и увођењем "малог Шенгена" отворила су се врата сарадње Србије и Албаније, а у фази припреме су и документи на основу којих ће се унапредити односи две земље у области образовања и науке, као и међусобно признавање диплома - указао је Шарчевић.