latinica  ћирилица
09/07/2020 |  14:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Пола милиона вјерника напустило цркву у Њемачкој

За годину дана пола милиона Нијемаца одлучило је да и званично напусти цркву, пише италијанска агенција АГИ, наводећи да се једнак број католичких и евангелистичких вјерника, по 250.000, "исписало" из цркве.

- Број је импресиван, то је као да имате град величине Хановера или Дрездена у којем одједном сви грађани одлуче да више не желе бити вјерници - каже један од најпознатијих експерата за црквена питања у Нјемачкој, новинар Тилман Клајњунг.

По његовим ријечима, ради се о "правом егзодусу и људи осјећају потребу не само да се удаље од цркве, већ и да имају званичну потврду да јој више не припадају".

У Нјемачкој они који више не желе учествовати у црквеном животу морају испунити једноставан формулар, уплатити симболичну суму новца и то се рачуна да су "исписани из цркве".

- То што су цркве имале финансијске афере и скандале са злоупотребом, не само да су оштетиле њихов имиџ, већ многима очито олакшавају одлазак - казе Клајњунг.

О разлозима напуштања цркве, члан Централног комитета Католичке цркве у Нјемачкој Томас Штернберг каже да “људи окрећу леђа цркви јер су љути, због реформи које је требало направити а нису, и зато што више не вјерују цркви".

Бискуп из Вирцбурга Франз Јунг тврди да "црква треба више да се бави реалним проблемима територија на којем дјелује, да се бави питањима који изазивају очај људи и да призна да је било грешака, као на примјер сексуалног напаствовања".

Предсједник Вијећа Нјемачке евангелистичке цркве Хајнирх Бедфорд -Штром каже да црква не може чекати да се људи врате.

- Морамо изаћи напоље, гдје се одвија свакодневни живот, црква мора отворити руке, бити на мјесту кад ситуација хитна, морамо се мијешати, протестовати и конкретно помоћи, на примјер ако се избјеглице утапају у Средоземљу а сви само стоје гледају - каже Бедфорд-Штром.