latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:28 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Брнабић: Скупо ћемо платити протесте што се тиче ширења вируса корона

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је да ће Србија скупо платити протесте када је ријеч о ширењу вируса корона и упозорила да ће бити проблем за људе који су се окупљали да буду смјештени у здравствене установе.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Такво понашање, таква окупљања су нешто што директно угрожава наше здравствене раднике, а тиме и животе људи који се лијече, не могу да разумијем - изјавила је Брнабићева након сједнице Кризног штаба који је донио низ нових мјера за Београд.

Брнабићева је указала да је јуче 118 људи било на респираторима и упитала - "да ли је сад вријеме да се бијемо по улицама", преноси Танјуг.

- Људи, има времена за то. Ајде да побиједимо корону, да се вратимо тамо гдје смо били у мају, па ћемо да протестујемо - рекла је она.

Брнабићева је упозорила да ће бити проблем за људе који су се окупљали да се смјесте у здравствене установе и да ће свакако бити потребе за тим у наредних пет до 10 дана.

Предсједник Владе Србије оцијенила је да би полицијски час 100 одсто дао резултате у борби против ширења заразе вирусом корона, али да је за то потребно увођење ванредног стања.

Брнабићева је рекла да у овом тренутку има више локалних самоуправа које немају проблем са бројем заражених него оних које имају, те да су зато жељели да направе међукорак ка ванредном стању.

- Могуће је да то неће дати резултате и то је онда моја грешка и моја одговорност. Морамо да научимо да радимо и живимо с овим у каквој-таквој нормалности - рекла је Брнабићева, подсјетивши да су уведена нова ограничења за град Београд, али не и мјере за територију цијеле Србије.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да су болнички капацитети у Београду попуњени, те да само Инфективна клиника има 350 прегледа дневно, а на осталим мјестима у граду је око 500 прегледа дневно.

Према његовим ријечима, трећина пацијената одмах мора на болничко лијечење, а највећи број захтјева кисеоничку подршку.

У Београду ће с циљем сузбијања вируса корона бити потпуно забрањено окупљање више од 10 људи на отвореном и затвореном простору, одлучио је данас Кризни штаб.