latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:38 | Аутор: sputniknews.com

Портпарол ЕУ: Састанак у Бриселу наставак дијалога, не очекујемо договор

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да Унија од састанака 12. јула у Бриселу очекује да то буде наставак процеса дијалога Београд и Приштине, али да нема очекиивања да ће доћи до неког пресудно важног договора.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

- Ово неће бити један од догађаја који ће резултирати неким пресудним договором. Ово је наставак дијалога и процеса коме је циљ рад на свеобухватном правно обавезујућем договору између Србије и Косова о нормализацији односа - рекао је Стано.

Петер Стано је, говорећи о плановима за састанак пресједника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија, који је ЕУ заказала за недјељу 12. јула у Бриселу, нагласио да су "очекивања висока" у смислу поновног покретања процеса који је у блокади од новембра 2018. године.

- Статус кво који подразумијева блокаду дијалога није одржив и добро је што постоји договор обје стране да дођу у Брисел и наставе разговоре - навео је Стано.

Упитан да ли ће ЕУ као посредник у дијалогу утицати на могућне теме разговора и конкретно одбацивање могућности промјене граница као дјела могућег рјешења, Стано је одговорио да је ЕУ ту да "олакша дијалог, а не да намеће своје ставове".

У Бриселу наводе и да протести који се дођађају у Београду, али и широм Србије, нису у вези са дијалогом заказаним у Бриселу и да се планови за наставак разговора не мијењају, преноси Тањуг.

Предсједник Србије Александар Вучић требало би у суботу, 11. јула, у Бриселу да присуствује радној вечери коју за учеснике дијалога Београда и Приштине и ЕУ преговараче организује предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

Наставак дијалога на највишем политичком нивоу између Београда и Приштине очекује се да почне у недјељу, 12. јула, око 10 часова.