latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:38 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Неефикасност узрок предугог трајања судских поступака

Законодавни одбор Народне скупштине Републике Српске одржао је данас у Бањалуци стручну расправу о Нацрту закона о заштити права на суђење у разумном року на којој је речено да је анализа Министарства правде показала да је један од узрока предугог трајања судских поступака неефикасност њиховог вођења и велики број заосталих предмета.
Законодавни одбор - Фото: РТРС
Законодавни одборФото: РТРС

Помоћник министра правде Слободан Зец и чланови радне групе која је сачинила текст Нацрта закона о заштити права на суђење у разумном року су у обраћању учесницима стручне расправе рекли и да у БиХ не постоји посебно правно средство којим би се осигурала заштита права на суђење у разумном року, те да се дужина трајања поступка може оспоравати само подношењем апелације Уставном суду БиХ што се у посљедње вријеме чини у великом броју случајева.

Због тога је, како су навели, Уставни суд БиХ у великом броју предмета разматрао и утврдио повреду права на суђење у разумном року и одредио рок за доношење одлуке, односно наложио хитно поступање, те досудио надокнаду нематеријалне штете.

- Управо зато јавила се потреба за изналажење модалитета законске заштите права на суђење у разумном року - навели су из Министарства правде Српске.

У саопштењу Народне скупштине се истиче да су они додали да је у складу са одредбама Европске конвенције о заштити људских права и слобода гарантовано да свако током одлучивања о његовим грађанским правима и обавезама или о кривичној оптужби против њега, има право на правичну и јавну расправу у разумном року пред судом.

Учесници стручне расправе били су представници правосудних институција Српске који су изнијели своје примједбе и приједлоге везане за одредбе овог нацрта закона сагласивши се да се због спорости судских процеса исплаћују високе штете из буџета због чега је веома важно створити све законске претпоставке да се овај проблем отклони и изнађу начини да то тога не долази.

Они су изразили наду да ће усвајање овог закона допринијети смањењу броја предмета који годинама чекају судски епилог.

У стручној расправи су учествовали и своје приједлоге и сугестије изнијели и представници Законодавног одбора Иванка Марковић, Срђан Мазалица и Бојан Видић, те народни посланик Наташа Радуловић, а сједницом је предсједавала предсједник Законодавног одбора Душица Шолаја.

Представници правосудних институција који нису били у прилици да присуствују стручној расправи позвани су да своје приједлоге и сугестије на овај нацрта доставе електронским путем на адресу Законодавног одбора.