latinica  ћирилица
09/07/2020 |  16:14 | Аутор: СРНА

Иницијатива за допуну Изборног закона

Централна изборна комисија БиХ одлучила је данас да иницира доношење допуна Изборног закона БиХ с циљем обезбјеђивања финансијске независности ЦИК-а.
Изборни закон - Фото: РТРС
Изборни законФото: РТРС

У складу са својим овлаштењима, ЦИК је усвојио закључак о покретању иницијативе за доношење закона о допунама Изборног закона БиХ како се више не би дешавало да и након више од два мјесеца од дана расписивања избора финансијска средства за организацију избора нису обезбијеђена, саопштено је из ЦИК-а.

- За поштивање европских демократских стандарда за изборе морају бити испуњене процедуралне гаранције, а једна од њих се односи на независне и непристрасне органе за организацију избора, како се то наводи у Кодексу доброг владања у изборним питањима Венецијанске комисије", наводи се у саопштењу.

Имајући у виду да за организацију и спровођење избора мора бити задужено независно тијело, коме ће средства за апровођење избора бити обезбијеђена у законским роковима, ЦИК иницира допуне Изборног закона у складу са којима би средства за спровођење избора била обезбијеђена у законом предвиђеним роковима, а које "у исто вријеме нуде алтернативни начин превазилажења проблема обезбјеђења средстава, уколико из неких разлога нису обезбијеђена у законском року".

У саопштењу се додаје да би та алтернатива подразумјевала обавезу Савјета министара да у случају непоступања по садашњем законском рјешењу, на захтјев ЦИК-а у року од осам дана донесе посебну одлуку којом ће се обезбиједити средства за спровођење избора.

Иницираним допунама Изборног закона БиХ прецизира се обавеза ЦИК-а да припремљени нацрт годишњег буџета доставља Комисији за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на одобравање.