latinica  ћирилица
09/07/2020 |  16:22 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Шапић позвао српски народ да не дижу руке једни на друге

Предсједник Српског патриотског савеза Александар Шапић саопштио је данас да свако има право на протест, али да онај ко угрожава безбједност грађана мора бити процесуиран и позвао грађане Србије да не дижу руку једни на друге "а нарочито не јер то некоме споља одговара".
Александар Шапић (фото: sapic.rs) -
Александар Шапић (фото: sapic.rs)

Шапић је у објави на Фејсбуку истакао да се страни држављани који су похапшени, а учествовали су у нередима по Србији, морају најстроже казнити.

- Тиме ћемо показати свакоме ко покуша из иностранства да угрози српску безбjедност из свог политичког интереса, да је Србија суверена и независна држава и да ће сваки покушај уплитања у наше унутрашње ствари, а нарочито угрожавање безбjедности српског народа, бити осујећен и најстроже кажњен - поручио је Шапић.

Он је позвао српски народ да се "дозове памети" и да се не напада међусобно.

- Не морамо да се политички слажемо, али не смијемо да дижемо руке једни на друге и угрожавамо безбjедност нашег народа и друштва у којем живимо. Србија заувijек - рекао је Шапић.

Он је истакао да свако има право да протестује на цивилизован и легалан начин, али да исто тако свако ко прекрши закон, ремети јавни ред и мир, уништава државну и приватну имовину, на силу покушава да уђе у институције друштва, пали по граду и угрожава безбједност грађана мора да буде спријечен, затворен и хитно процесуиран.

Наводећи да је обавеза полиције да штити јавни ред и мир, Шапић је поручио и да полиција не смије да прекорачи своја овлашћења и да онај ко то ипак учини мора бити јасно санкционисан, истовремено.

- Полиција не може и не смије да дозволи да се било ко игра са безбjедношћу српског народа - закључио је Шапић.

У Београду и неколико других градова у Србији у претходне двије вечери одржани су протести у којима је повријеђено више десетина полицајаца и демонстраната, због раније најаве увођења полицијског часа у вези са епидемијом вируса корона.