latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:11 ⇒ 10/07/2020 | 08:47 | Аутор: РТРС

БиХ и даље без буџета за ову годину (ВИДЕО)

Представнички дом ПС БиХ данас није усвојио Приједлог буџета и међународних обавеза БиХ за 2020. Приједлог није добио ентитетску већину па ће ићи на усаглашавање у Колегијум овог дома.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Подршку буџету ускратили су посланици СНСД-а, Српског клуба и ХДЗ-а БиХ што је како кажу њихова реакција на опструкције СДА у вези раније договорених именовања. Из СДА, и других партија из Сарајева али и из опозоционих из Републике Српске поручују да странке које су против усвајања буџета у ствари не желе излазак на локалне изборе.

Неусвајање бх буџета за 2020., само је још једна потврда да политички договори у БиХ нису "дугог вијека". Након што је СДА практично одустала од именовања, усаглашених на састанку Додик, Изетбеговић, Човић прије два дана у Источном Сарајеву, посланици СНСД-е, Српски клуб и ХДЗ-е БиХ, одговорили су гласањем против буџета.

- СНСД је био против јер нису испоштовани договори и око буџета и око других ствари. И због тога је на жалост данас резултат овакав који многе ствари доводу у питање уколико наредне седмице то не ријешимо - истакао је Небојша Радмановић, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ.

И заиста, све је под знаком питања. И реализација договорених именовања у бх агенцијама,усвајање буџета и одржавање локалних избора. СДА одговорност пребацује на СНСД и ХДЗ, оптужује их да одбијањем буџета заправо не желе локалне изборе.

- Оно чега смо се прибојавиали у СДА, да ће СНСД и ХДЗ преко неусвајања буџета и даље оспоравати законитост избора ЦИК и упитно је да ли желе учествовати на локалним изборима које би провео ЦИК - рекао је Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому ПС БиХ.

Нико из ХДЗ-а БиХ није био вољан да изађе пред новинаре, а ћутали су и током расправе о буџету. Једино је Радмановић поновио да је СНСД био против јер нису испоштовани ранији договори како о буџету тако и око других ствари.

- Молим вас, да сам хтио да говорим о детаљима које вас занимају ја бих говорио 45 минута али сам јасно рекао шта се десило и мислим да је то довољно - навео је Небојша Радмановић, предсједавајући Представничког дома ПС БиХ (СНСД).

Иако изнуђен потез којим СНСД поручује СДА да не може да ради шта и како хоће, политички је аспурд да посланици владајућих странака одбију приједлог буџета, а опозициони га подрже. СДС и ПДП гласали су за буџет.

- Ова земља треба да има буџет, није сјајан, имамо пуно примједби, дали смо свој глас. Ја сам дао свој глас, дубоко незадовољан овим буџетом али све треба усмјерити ка тројци која не може ни о чему да се договори - сматра Мирко Шаровић, шеф Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ.

Ако буду превазиђени проблеми око именовања, наредне седмице биће заказана сједница Представничког дома. Ако би буџет био усвојен, разматраће се на сједници Дома народа 21. јула. Тек ако га усвоје оба Дома, биће обезбијеђено 4,2 милиона марака за локалне изборе, питање је хоће ли бити касно.