latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:42 | Аутор: СРНА

Митрополија: Црква се не бави страначким предизборним темама

Митрополија Црногорско-приморска Српске православне цркве одбацила је данас оптужбе да се бави страначким предизборним темама.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

- Има ли међу политичарима вјерујућих људи, и да ли се они савјетују са својим свештеницима око духовних тема, баш сада, у овом преломном времену – то је увијек била тема која, по канонима Цркве, спада у Свету тајну исповијести и духовне разговоре, који се никада не износе на свјетлост дана! - наведено је у саопштењу Митрополије.

У саопштењу се додаје да СПЦ није иницирала сусретања било којих политичких партија о теми избора, "или какве год страначке активности".

- По својој природи, Црква, на челу са митрополитом, у непрекидном је дијалогу са сваким људским бићем од дјетета до старца. Па ако се састанемо понекад и са опозиционим лидерима по поводу безаконог закона, не можемо се примаћи броју састанака које смо, на њихов захтјев, и по потреби службе, одржали са лидерима ДПС-а, у протеклом периоду, од када та странка постоји и врши власт у нашој земљи - истакли су из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митропплије су напоменули да су изразили спремност за дијалог са влашћу о питању Закона о слободи вјероисповијести до Петровдана, 12. јула, "управо не желећи да тај дијалог буду злоупотребљен и укључен у предизборну кампању".

- Избори само што нису, политичке странке раде свој посао, а народ је, са Црквом на челу, у храмовима, као одвајкада, али доскора и на молитвеним литијама, тражећи промјену антицрквених, антиевропских и антицивили- зацијских одредби у Закону о слободи вјероисповијести, за овакав сплет околности, као Црква Христова, не осјећамо ни најмању одговорност - наводи се у саопштењу.

Из Митрополије додају да се питање антиуставног закона могло ријешити дијалогом и у складу са међународним стандардима, много прије ове кампање за изборе, чији датум расписивања опет није био ни у интересовању ни у надлежности Цркве.

- Али, владајућа ДПС нити је хтјела истински дијалог око закона, нити доводи у питање одржавање избора усред ових ванредних здравствених околности - истиче се у саопштењу.

Из Митрополије црногорско-приморске указују да је "тема Цркве усред избора очигледно био план владајуће структуре и њихова темељна жеља".

- Зато њихов главни човјек већ сада проглашава побједу над СПЦ за крај августа! А да се не ради о неком нашем компликованом открићу и закључку, биће нам јасно ако се само сјетимо њиховог посљедњег партијског конгреса, који је више личио на збор неке парацрквене организације, са циљем стварања своје аутокефалне цркве, него на скуп модерне грађанске партије, каквом они желе да је прикажу у јавности - наводи се у саопштењу Митрополије.