latinica  ћирилица
09/07/2020 |  20:39 | Аутор: СРНА

Потписан Споразум о донацији форензичке опреме

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић и француски амбасадор у БиХ Гијом Русо потписали су данас у Сарајеву споразум о донацији система ЕВОФИНДЕР који омогућава анализу муниције и оружја.
Сарајево - Јовић, Русо - Фото: СРНА
Сарајево - Јовић, РусоФото: СРНА

У оквиру јачања сарадње у области унутрашње безбједности, а посебно борбе против кријумчарења ватреног оружја, муниције и експлозива, Француска је предложила донацију система ЕВОФИНДЕР намијењеног Министарству безбједности и другим полицијским агенцијама у БиХ, , саопштено је из ресорног министарства.

Ријеч је о систему за балистичко препознавање који омогућава анализу муниције и оружја, њихову провјеру у заједничкој бази података и евентуално поређење случајева у цијелој БиХ.

Донација предвиђа и додјелу материјала за приступ и кориштење свих полицијских агенција у земљи.

Касније ће бити могуће вршити и међународну размјену података са другим земљама које располажу истом врстом материјала.

- Ова донација у корист безбједносних агенција у БиХ олакшаће рад надлежним службеницима и већ сада јача нашу билатералну сарадњу у области безбједности, што је у потпуности дио француске стратегије за западни Балкан усвојене у априлу 2019. године - изјавио је амбасадор Русо.

Јовић је захвалио амбасадору и Влади Француске за донацију, те нагласио да ће ова опрема додатно ојачати форензичке капацитете полицијских агенција у БиХ, посебно у борби против илегалне трговине оружјем.