latinica  ћирилица
10/07/2020 |  07:58 ⇒ 10:03 | Аутор: Jutarnji list

Русија одобрила нови антивирусни лијек против Ковида-19

Русија је одобрила нови антивирусни лијек, Коронавир, за лијечење обољелих од Ковида-19, саопштила је руска фармацеутска компанија R-Pharm док је број заражених у тој земљи прешао 700.000.

У саопштењу R-Pharm, који је развио Коронавир, наводи се како је клиничко испитивање, у које су били укључени благи или средње тешки случајеви.

- Коронавир је један од првих лијекова у Русији и свијету који се не бори против компликација проузрочених вирусом САРС-КоВ-2, него против самог вируса - наводи R-Pharm.

Клиничка студија показала је побољшање код 55 одсто обољелих који нису примљени у болнице седмог дана лијечења Коронавиром, у поређењу са 20 одсто оних који су примали стандардну терапију, преноси Јутарњи лист.

До петог дана лијечења, нови вирус корона елиминимисан је код 77,5 одсто пацијената који су узимали Коронавир, тврди R-Pharm.

- Глобална клиничка пракса и клиничка студија које смо спровели потврдили су да Коронавир пуно брже зауставља инфекцију вируса - рекао је Михаил Самсонов, медицински директор R-Pharmа.

Тестирање је почело крајем маја и више од 110 обољелих лијечено је тим лијеком, рекла је директорка за клиничка испитивања руског Средишњег истраживачког института за епидемиологију Татјана Рјаженцова.

Ово је трећи лек регистриран у Русији за лечење новог вируса корона. Први, Авифавир, даје се пацијентима од 11. јуна.