latinica  ћирилица
10/07/2020 |  08:07 ⇒ 08:13 | Аутор: СРНА

Годишњица рођења легендарног Павла Вуисића

Велики српски и ексјугословенски филмски глумац Павле Вуисић /1926-1988/ рођен је на данашњи дан 1926. године.
Павле Вуисић (Фото:архива) -
Павле Вуисић (Фото:архива)

Вуисић је био "вулкан глуме, живота и снаге", како га је описао велики амерички глумац и редитељ Орсон Велс.

Већ у првом филму "Чудотворни мач" наметнуо се необично снажном глумачком личношћу, која је потом обиљежила више од сто филмова и мноштво ТВ серија и драма, попут култних "Шешир господина Вујића", "Више од игре" и "Камионџије".

Најпознатији филмови у којима је играо популари Паја су: "Ко то тамо пева", "Сјећаш ли се Доли Бел?", "Отац на службеном путу", "Маратонци трче почасни круг", "Хајка", "Кампо Мамула", "Дим", "Мачак под шљемом", "Парче плавог неба", "Жеђ", "Хороскоп", "Инспектор", "Сам", "Погон Б", "Кад чујеш звона", "Догађај", "Коњух планином"...

Упркос чињеници да није био школован глумац, Павле је постао један од највећих филмских ујметника Србије који је током свог глумачког вијека одиграо више од сто улога.

Међутим, и поред свог талента, ријетко је добијао главне улоге. Неке његове колеге наводе да Павле није ни желио такве улоге.

Људи који су га познавали кажу да је умио да одбије и најбољу понуду за филм како би остао на својој барци и уживао поред Саве или би одлазио у своје омиљене кафане.

У љето 1988. откривено је да је оболио од карцинома. Глумац се са овом опаком болешћу борио три мјесеца и преминуо у својој шездесет другој години.

Његова последња жеља је испоштована, па нико од колега није присуствовао сахрани. Отишао је у тишини. Без помпе.

Павле Вуисић је оставио дубок траг у филмској умјетности у којој је био маестралан, иако је презирао публицитет који му је она доносила.

Сахрањен је на београдском Новом гробљу у Алеји великана у породичној гробници од бијелог мермера.