latinica  ћирилица
10/07/2020 |  08:55 | Аутор: СРНА

Стручњаци припремају истрагу о поријеклу пандемије

Стручњаци Свјетске здравствене организације провешће наредна два дана у главном граду Кине да би припремили долазак веће мисије која ће истраживати поријекло пандемије ковид-19.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

Један стручњак за здравље животиња и један епидемиолог ће током боравка у Пекингу у наредна два дана радити на припреми рада будуће мисије, чији је циљ да се утврди како је вирус прешао са животиња на људе, саопштила је СЗО.

Научници вјерују да вирус води поријекло из слијепих мишева и да је потом преко неког другог сисара, попут цибетке или панголина прешао на људе на пијаци свјеже хране у централном кинеском граду Вухан крајем прошле године.

Кина је предузела акцију против трговине дивљим животињама, затворила поједине пијаце за продају сирове хране и увела стриктне мјере које су зауставиле ширење вируса корона у овој земљи.

Мисија СЗО је политички осјетљива, пошто долази у вријеме када САД предузимају кораке за напуштање СЗО поводом оптужби да је агенција лоше рјешавала пандемију и да је наклоњена Кини, пренио је АП.

Више од 120 земаља позвало је да се истражи поријекло вируса на скупштини СЗО у мају. Кина је инсиситирала да СЗО треба да води истрагу и да акција треба да буде обављена када се пандемија доведе под контролу.