latinica  ћирилица
10/07/2020 |  13:13 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Технолошки развој незамислив без Теслиних изума (ФОТО)

Данашњи свијет не би могао да функционише без многобројних изума великог српског научника и проналазача свјетског гласа Николе Тесле, изјавила је члан Управног одбора Савеза иноватора Српске Гордана Лиховић на обиљежавању 164 године од рођења овог великог ума.
Полагање вијенаца на спомен-бисту Николе Тесле - Фото: СРНА
Полагање вијенаца на спомен-бисту Николе ТеслеФото: СРНА

Овај јубилеј обиљежен је данас полагањем вијенца на спомен-бисту Николе Тесле испред предузећа "Електрокрајина" у Бањалуци, уз кратак музички програм, а у организацији Савеза иноватора Српске и "Електрокрајине".

Лиховићева је истакла да је ово уједно прилика за промоцију младих талената и иноватора, чије идеје тек треба да заживе.

- Посебно сам поносна што је Савез иноватора Српске својим актовностима допринио да се иноваторство масовније његује у основним и средњим школама. Чињеница да су данас уручене златне медаље са Салона иновација `Архимед` у Москви за бањалучку Гимназију и њене иноваторе и за бијељинску Техничку школу, говори да има могућности да млади покажу свој потенцијал - рекла је Лиховићева.

Она је навела да ће млади иноватори своје иновације, због епидемиолошке ситуације, ове године моћи да представе на виртуелној Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва "Иност младих".

Награђени иноватор Јелена Пушац Броћиловић из Бањалуке рекла је да је њена капсула од сријемуша карактеристична по томе што је ријеч о биолошкој иновацији.

- Успјели смо да једну биљку, која је присутна свега два мјесеца у природи, на најквалитетнији начин конзервишемо и да је имамо током цијеле године. Тако дивљу биљку можемо да уносимо у организам и да превентивно чистимо крв и генерално јачамо имунитет са природним производом - рекла је Броћиловићева.

Младим иноваторима уручене златне медаље са Салона иновација "Архимед"  (Фото: Срна)

Броћиловићева је рекла да су капсулу од сријемуша препознали у Савезу иноватора Српске, који су послали ову биолошку иновацију на Салон "Архимед" у Москви, гдје је награђена златном медаљом.

- Тренутно смо и на такмичењу за најбољу технолошку иновацију, коју организују ресорна министарства Српске и Србије. Финале би требало бити готово до краја године, тако да смо некако, осим тржишне приче да радимо квалитетан производ за широку намјену, ушли и у воде иноваторства, што даје посебан вјетар у леђа - рекла је Броћиловићева.

Једна од награђених иновација на Међународном сајму иновација и нових технологија "Архимед" у Москви је и пулсни детонациони млазни мотор Зорана Вујиновића, који је рекао да се овим пројектом ставља у раван са водећим технолошким силама.

Ученик бањалучке Гимназије Петар Катић је са тимом од пет чланова направио апликацију "Ентап", која представља помагало на часовима хемије, те спој хемије и информатике.

- То је као електронски уџбеник који треба да помогне професорима у одржавању наставе, као и ученицима у схватању наставе - рекао је Катић и додао да је медаља освојена у Москви круна рада екипе младих бањалучке Гимназије и показује упорност чак и некога ко је тек у средњој школи.

Портпарол предузећа "Електрокрајина" Предраг Клинцов рекао је новинарима да ово предузеће традиционално са Савезом иноватора Српске и Удружењем иноватора Бањалука организује очување сјећања на чувеног Теслу.

Клинцов је рекао да "Електрокрајина" своју основну дјелатност базира на Теслиним изумима и проналасцима.

- Имамо част и дужност да његујемо и чувамо то сјећање и ширимо знања и подржавамо пројекте у овој области. Тесла је задужио читаво човјечанство и модерна цивилизација и научно технолошки развој су незамисливи без његових проналазака и свега онога чему је допринио. `Електрокрајина` ће у свом раду и даље настојати да подржава овакве пројекте, али и проналаске и иновације - рекао је Клинцов.

Савез иноватора Српске данас је поводом 164 године од рођења Николе Тесле додијелио медаље награђеним иноваторима.