latinica  ћирилица
10/07/2020 |  13:23 | Аутор: СРНА

Линта: Џаферовићева непријатељска изјава према Србији и Србима

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је данас као непријатељску према Србији и српском народу изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да је признање непостојећег геноцида у Сребреници предуслов за све будуће односе у БиХ и региону.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је навео да бројне чињенице показују да се у Сребреници није десио геноцид и да су пресуде Међународног суда правде и Хашког трибунала политичке, те да нису засноване на доказима, већ на лажним исказима свједока Бошњака и других лица.

- Осим тога, Џаферовић често дрско понавља најбезочнију измишљотину да је Србија тобоже извршила агресију на БиХ. Главни кривац за рат у БиХ јесте злочиначки режим Алије Изетбеговића који је два пута одбио споразум са Србима - наводи Линта у писаној изјави.

Линтиним истиче да Џаферовић износи безочну лаж да је ратни злочин над Бошњацима у Сребреници највећи злочин у Европи од Другог свјетског рата до данас.

Линта наводи да је истина да је протјеривање 250.000 и страдање више од 2.000 Срба у злочиначкој акцији "Олуја" највећи ратни злочин у Европи послије 1945. године до данас.

Он истиче и да, осим тога, Џаферовић бесрамно тражи да буде донесен закон о забрани негирања непостојећег геноцида, макар и наметањем међународне заједнице, односно високог представника.

- Џаферовић и други бошњачки политичари морају знати да се врхунска лаж о геноциду у Сребреници не може наметнути српском народу никаквим законом и да је то узалудан покушај који је унапред осуђен на неуспјех - поручио је Линта.

Он указује да је чињеница да су се десили ратни злочини на свим странама, али се није десио никакав геноцид.

Линта наглашава да је због тога потребно да буду кажњени сви ратни злочинци, а да се једнако поштују све жртве, без обзира на националну и вјерску припадност.

- Важно је нагласити да се у Федерацији БиХ и дан данас негирају или умањују масовни злочини над Србима. Злочинци се величају и додјељују им се одликовања, а школе и установе добијају имена по њима - наводи Линта.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је јуче да је предуслов за све будуће односе у БиХ и региону поштовање пресуде међународних судова и "признање да је у Сребреници почињен геноцид".