latinica  ћирилица
10/07/2020 |  14:00 | Аутор: СРНА

Орбан: Ставићемо вето ако услов буде владавина права

План ЕУ за опоравак од вируса корона неће бити прихватљив уколико финансирање буде зависило од услова владавине права и Будимпешта би могла да стави вето на било какав споразум, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Виктор Орбан (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

Орбан, који је након избора прије десет година нагомилао овлашћења без преседана, има несугласице са Европском комисијом због удаљавања од демократског управљања.

Лидери 27 земаља ЕУ састаће се сљедеће седмице у Бриселу, први пут откако је пандемија ковид-19 обуставила политичке састанке у сједишту ЕУ. Циљ састанка је да се разраде детаљи новог вишегодишњег буџета Уније, као и фонда за опоравак од пандемије.

- Могли бисмо ставити вето на коначни споразум, јер мора да буде једногласна одлука, али бисмо се нашли против 26 осталих земаља. То треба искористити само као посљедње средство - рекао је Орбан.

ЕУ је спремна да потроши 750 милијарди долара за опоравак најугроженијих земаља током пандемије, а Орбан тврди да новац треба распоредити поштено и флексибилно.

- Још једну ствар треба пажљиво избјећи, а то је мијешање са политиком. То је главни услов /Мађарске/ - нагласио је Орбан.

На питање једног либералног мађарског посланика у Европском парламенту да ли је ЕУ спремна да финансирање услови поштовањем демократских стандарда у Мађарској, њемачки канцелар Ангела Меркел је у сриједу, 8. јула, изјавила да ће се укључити у разговоре са Орбаном.

- Одбрана владавине права је важна. Рећи ћемо ствари јасно када се ради о Виктору Орбану. Пратићемо шта се тамо дешава - нагласила је Меркелова.

Орбан је подсјетио да мађарски либерали увијек покушавају да "прикаче" своју идеологију економским питањима ЕУ.

- То је слијепа улица - додао је Орбан.

Опозициона Социјалистичка партија тврди да је Орбанов став лицемјеран, оптужујући мађарског премијера да је посљедњу деценију потрошио на "поништавање демократских норми у Мађарској".