latinica  ћирилица
11/07/2020 |  08:20 ⇒ 12:13 | Аутор: РТС

Београд: Током нереда повријеђено најмање 19 особа, више од 70 ухапшено

Екипе Хитне помоћи збринуле су најмање 19 особа након синоћњих нереда у Београду. Ухапшено је више 70 демонстраната. На мети напада током протеста испред Скупштине биле су и бројне новинарске екипе.
Београд - протести - Фото: Screenshot
Београд - протестиФото: Screenshot

Међу повријеђенима су и чланови новинарских екипа, а фоторепортер агенције Бета М. М. морао је током ноћи да остане на Ургентном центру због фрактуре лобање.

На мети напада и у петак увече били су и новинари Курир телевизије, агенције Танјуг, телевизије Н1, телевизије Ал Џазира.

Демонстранти су их ометали током извјештавања, отимали микрофон, врије]али их, гурали и ударали, оштетили опрему.


Једанаест повријеђених током нереда испред Скупштине у Београду превезено је у Ургентни центар, а осам на Војномедицинску академију.

Један демонстрант убоден је ножем у ногу, а због тога је ухапшен 47-годишњи мушкарац.

Према посqедњим информацијама које има РТС, због нереда је приведено најмање 70 демонстраната.

Они су флашама, каменицама и разним другим предметима гађали припаднике полиције, али и ломили прозоре и камере на згради парламента.

 

Протест у Београду је почео мирно, али је група демонстраната испровоцирала немире у више наврата. Први пут око 21.30 када су пробили заштитну ограду испред Скупштине у намјери да у њу уђу. Припадници полиције су их у томе спријечили.

Услиједило је затишје до 23.00, када су демонстранти полицију и Скупштину засули каменицама, бакљама, петардама, топовским ударима.

Полиција их је потисла ка Пионирком парку, Тргу Николе Пашића и Булевару краља Александра, гдје су се наставили немири и инциденти.

Испаљене су велике количине сузавца, а ситуација се смирила нешто послије поноћи.

Скупу у Београду присуствовали су грађани различитих оријентација, од крајње десничарских до љевичарских, који су се током вечери међусобно кошкали и препирали.

Највећи број грађана није желио да учествује у немирима и углавном је мирно протестовао око Скупштине и изразио своје незадовољство. Они су позивали и на окончање насиља.

Напета ситуација била је и у Новом Саду. Демонстранти су након окупљања на Тргу слободе кренули ка ауто-путу за Београд како би га блокирали, али их је у том спријечио кордон полиције који је затворио пут Нови Сад – Зрењанин и тиме онемогућио блокаду.

Демонстранти су се затим вратили у центар града, гдје су на кратко блокирали Мост слободе, а затим наставили миран протест.

У више градова Србије, између осталих Чачку, Ужицу, Краљеву, Крушевцу, одржани су мирни протести. Грађани су се окупљали на градским трговима, затим прошетали улицама и разилазишли без инцидената.