latinica  ћирилица
12/07/2020 |  08:15 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Парастос убијеним Србима на Залазју

Двадесет осам година од злочина над 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони биће обиљежен данас код споменика и костурнице у селу Залазје.
Сребреница - Споменик у Залазју - Фото: СРНА
Сребреница - Споменик у ЗалазјуФото: СРНА

Тим поводом биће служен парастос и положено цвијеће, али уз поштовање епидемиолошких мјера. Парастос ће бити служен и жртвама из овог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године. 

Помену ће присуствовати представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица.

Тог трагичног Петровдана, осим 69 погинулих, нестала су 22 Србина, од којих је седам било живих. Од 22 нестала, 10 је случајно пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

У Сребреници ће бити служена света литургија у цркви Покрова Пресвете Богородице, а чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и заинтересоване делегације посјетиће мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа настрадалих.

У цркви у Сребреници вечерас ће бити вечерње богослужење, а потом и вече духовне музике у порти храма, а након тога биће приређено традиционално паљење петровданских лила.

Данашњим поменом биће завршен програм традиционалне меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације "Петровдански дани", која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

Руководство сребреничке општине прогласило је нерадним дане одржавања комеморативних скупова и годишњица страдања бошњачког народа 11. јула и српског страдања 12. јула, у локалним установама и предузећима.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су нестала и заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

За разлику од претходних година, када су упућивани позиви за масовно обиљежавање српског петровданског страдања, ове године због сложене епидемиолошке ситуације упућен је позив породицама да у исто вријеме не посјећују гробља, да користе заштиту и одржавају дистанцу да не би долазило до контаката и евентуалног ширења вируса корона.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.