latinica  ћирилица
12/07/2020 |  14:23 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од одбране Добоја

У Добоју је данас обиљежено 28 година од битке за овај град, који су на Петровдан 1992. године из више праваца напале муслиманско-хрватске снаге и страни плаћеници и када су погинула 34 српска борца и припадника полиције, а више од 76 је рањено.
Добојско насеље Вила - парастос - Фото: СРНА
Добојско насеље Вила - парастосФото: СРНА

Парастос страдалима је служен у добојском насељу Вила, које се нашло прво на удару, а потом су код спомен-обиљежја положени вијенци.

Петровданска битка вођена је 12. јула 1992. године на подручју од приградског насеља Вила до Путниковог брда.

Један од учесника борби Зоран Девић, који је тада и рањен, испричао је да су се борбе тада водиле прса у прса, и да су се у тим тешким околностима од непријатеља међусобно разликовали по детаљима.

- Разлика је била само у томе што је код супротне стране десна ногавица од панталона била преко чизама, траке су нам била на истој страни, униформе отприлике исте, а ми се однекуд и познајемо јер смо до јуче заједно ишли у школу, заједно живјели, радили и боравили у овом граду - изјавио је Девић.

Тадашњи командант Првог батаљона Добојске бригаде Димшо Живановић подсјетио је да су у подне јаке непријатељске снаге напале Добој из пет праваца у пет таласа с циљем да га, потпомогнуте непријатељским снагама које су биле у Јоховцу, окруже и заузму.

- Артиљеријски напад је почео у 12.00 часова, горјела је земља, а онда и пјешадијски напад. Напад је ишао у пет праваца, а одмах су уочена три главна којим су хтјели да овладају - напоменуо је Живановић.

Он је навео да је непријатељ у првој фази имао доста усјеха у продору али да су након прегруписавања браниоци око 17.00 часова стабилизовали линије одбране, те да се посљедњи ударни талас непријатеља догодио послије поноћи када су намјеравали да извуку своје погинуле и рањене.

Предсједник Скупштине добојске Борачке организације Перо Тубић рекао је да се град Добој 1992. године бранио од непријатеља који је по обичају напао на вјерски празник, а почело је гранатирањем да би се граду нанијела што већа штета.

- Добој је у том тренутку био мјесто који је прихватио избјеглице и нејач из околних градова од Зенице, Сарајева, Жепча, Маглаја, Тешња, Модриче и Дервенте - рекао је Тубић.

Према његовим ријечима, била би велика несрећа за српски народ да град тада није одбрањен.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изразио је задовољство што су се данас окупила сва локална удружења проистекла из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата, као и због исказане слоге која говори о значају петровданске битке, односно догађају када је дефинитивно потврђено да ће Добој бити дио Републике Српске.

Нико до данас није одговарао пред домаћим правосуђем за гранатирање Добоје и страдање његових грађана.