latinica  ћирилица
12/07/2020 |  15:25 ⇒ 16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Туристи из Србије одбили карантин

Група туриста која је љетовала на грчком острву Евија враћа се данас у Србију јер је установљено да је неколико путника заражено вирусом Ковид-19, док остали код којих је поновљени тест показао да су негативни нису жељели да буду у карантину 14 дана, како су им тамошње власти наложиле, рекао је директор Јуте Александар Сеничић.
Грчка застава (илустрација) -
Грчка застава (илустрација)

У агенцији Никана у Грчкој речено је да укупно током дана треба да се са Евије врати 132 српских туриста.

Сеничић је рекао да су Грци инсистирали да се, након што се испоставило да у групи има заражених, тест понови и да мимо оних који су већ били позитивни, није било нових заражених.

Каже да је потом отклоњен неспоразум, јер су тамошње власти тражиле и да негативни остану у карантину превентивно, што су српски туристи одбили.

– Ту је дошло до проблема, а онда је кризни штаб острва наложио да наши путници морају да напусте острво, ако не желе у карантин – наводи Сеничић.

Предвиђено је било да једна група у којој су заражени туристи дође данас аутобусима до границе са Бугарском и да их одатле даље преузме агенција преко које су путовали.

Друга група у којој су негативни на Ковид-19 је требало да дође директно аутобусима у Србију.

Наводи да је оваква непријатна ситуација показатељ да свуда влада страх од ширења вируса, али да је добро што ће путници бити обештећени.

Каже и да су им Грци понудили могућност да сљедеће године бесплатно љетују.

– У осталим мјестима у Грчкој туристи из Србије несметано проводе одмор, а тестирања показују да има спорадично заражених који долазе у карантине и да нема већих проблема – наводи Сеничић.

Истиче да су овакве и сличне ситуације у којима је неопходна хоспитализација показатељ колико је важно на вријеме обезбиједити путно здравствено осигурање.

Власница туристичке агенције Никана у Грчкој Ана Николић рекла је у изјави Тањугу да се током дана враћају са Евије сви српски туристи који су били у групи гдје је било заражених, њих укупно 132, пошто су три агенције спајале туристе у аутобусима.

Такође, од девет туриста који су заражени, њих седам је враћено посебним аутобусом, док је један брачни пар мора да остане пошто је мушкарац дијабетичар, додала је она.