latinica  ћирилица
12/07/2020 |  18:46 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Дорић: Можда и нећемо улагати жалбу на одлуку ЦИК о називу

Централна изборна комисија одлучила је да Социјалистичка партија Српске нема право да овај назив користи у изборне сврхе. У СПС кажу да ће тек у наредном периоду одлучити да ли ће посегнути за правним лијековима или ће постојећем називу додати и изборни слоган.
Андреа Дорић - Фото: РТРС
Андреа ДорићФото: РТРС

Генерални секретар СПС Андреа Дорић каже да је одлука ЦИК-а дјелимично и очекивана, те да ће СПС тек одлучивати о наредним корацима.

- СПС је добио Одлуку ЦИК о утврђивању права кориштења назива за предстојеће изборе, на шта имамо право жалбе, али није дефинитивно да ћемо то и учинити. Једно од рјешења је да надоградимо назив под којим ћемо дјеловати на локалним изборима 2020. године. То смо раније већ имали као тему разговора током припрема за изборне активности, а план је био да у назив иде и наш изборни слоган. Друга опција је свакако жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ. Према досадашњој пракси и критеријумима, то би веома извјесно значило задржавање постојећег назива партије, али то су све рјешења о којима тек треба да одлучимо - истакла је Дорићева.

Дорићева се такође осврнула на чињеницу да је ЦИК одлуку донио и на основу поднесака Социјалистичке партије и Социјалисти -СПС.

- СПС расте, јача и ради заједно са народом, а други нека се баве оснивањем фиктивних партија и писањем поднесака. Чињеница је да на крају то ипак неће утицати на изборни резултат - каже Дорићева.

У СП су већ раније најавили да ће свим правним средствима оспоравати формирање и постојање СПС који је формиран након последњег раскола међу социјалистима.

Тада су посланици СП у НСРС тражили смјену предсједника Петра Ђокића са позиције министра, те његову оставку са мјеста предсједника партије, а онда је основана нова партија, која је већ у настајању, заједно са бањалучким, преузела велики дио локалних одбора СП.

Ђокићевој СП уочи предстојећих избора не предвиђају цензус у највећем граду Српске, а остаје још да се види шта ће бити резултат истражних радњи правосудних органа у истрагама против Ђокића, као и са иницијативама према Влади Српске за његову смјену са мјеста министра рударства и енергетике Републике Српске.